Capek Brothers House by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Capek Brothers House by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Josef Capek (visit link) - painter, Karel (visit link) - writer, journalist, playwright. Both brothers were one of the most key figures of cultural and political life during the First Czechoslovak Republic. Twin villa was built between 1923-1924 by architect Ladislav Machon. They used to meet here the cultural elite every Friday so-called Friday Men (visit link) .

At present, the building was bought by Prague 10 District and will be renovated to serve as a museum.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí -'

=========================================================

V tiché vilové cásti Královských Vinohrad je jedna ze zdejších svažitých ulic pojmenovaná Bratrí Capku. Je nazvaná po výtvarníkovi, spisovateli a významném humanistovi Josefu Capkovi (1887-1945) a spisovateli, dramatikovi a novinári Karlu Capkovi (1890-1938). Oba bratri si zde postavili svého casu dvojvilku. Ulice se od dob první zástavby v roce 1925 jmenovala Úzká, od roku 1947 nese k pocté obou bratrí dnešní jméno.

K proslulosti vinohradské vily bratrí Capku prispely i pravidelné schuzky tak zvaných pátecníku, nazvaných podle zavedeného návštevního dne.

Byla to volná spolecnost prátel Karla Capka, spolecnost neprístupná ženám, mající své zákony, zvyky i tradice. Nejvzácnejším hostem zde byl prezident Tomáš G. Masaryk, ovšem jako soukromá osoba. S Karlem Capkem jej pojilo vrelé prátelství a reciprocní návštevy na Pražském hrade byly velmi casté. Nekdy sem docházel i Edvard Beneš a Jan Masaryk. Casteji takové osobnosti jako Ferdinand Peroutka, František Langer, Karel Polácek, Josef Kopta, Eduard Bass, Vladislav Vancura, Adolf Hoffmeister, Václav Rabas a další.
Dne 26. srpna 1935 se Karel Capek oženil s ceskou hereckou Olgou Scheinpflugovou (1902-1968). Stalo se tak v dobe, kdy si již celá rodina myslela, že zustane starým mládencem a nenechá se nicím a nikým rozptylovat ve své tvorbe. Nejen proto prijali toto manželství s mírnými rozpaky. Bohužel Karlu Capkovi již mnoho života nezbývalo. Zemrel 25. prosince 1938 a nemusel tak zažívat na vlastní kuži nacistickou porobu ceské zeme, kterou mel tak rád. S nejvetší pravdepodobností by ovšem i on kopíroval osud svého bratra Josefa. PhDr. Karel Capek byl pohrben na vyšehradském hrbitove.
Nacisté meli na Karla Capka spadeno a ihned po obsazení Prahy v breznu 1939 se po nem sháneli. Nekolikrát také udelali ve vinohradské dvojvile domovní prohlídku. Poté hned v roce 1939 zatkli a odvlekli do koncentracního tábora Josefa Capka. Ten útrapy nelidského veznení statecne prežíval, prošel koncentracními tábory v Buchenwaldu, v Oranienburgu a v Bergen-Belsenu, podlehl jim až na samém konci druhé svetové války, pravdepodobne pri pochodu smrti, a byl pohrben do spolecného hrobu neznámo kde.
O odkaz díla a života bratrí Capku pecuje Spolecnost bratrí Capku založená roku 1946. Stalo se tak u príležitosti velké výstavy konané v rodišti Karla Capka v Malých Svatonovicích v témže roce. Byly vypracovány stanovy spolku a zvolen název. Statut byl príslušnými orgány schválen 28. prosince 1946 a ustavující schuze se konala 12. brezna 1947. Historicky prvním predsedou byl zvolen prítel bratrí Capku a jeden z pátecníku, malír Václav Rabas. Mezi cestné cleny Spolecnosti patrí i prezident republiky Václav Havel a nekdejší ošetrující lékar Karla Capka dr. Karel Steinbach.
Dne 14. prosince 1983 byla v ulici Bratrí Capku na dvojvile cp. 1854 odhalena Josefu a Karlu Capkovi pametní deska. Slavnostní recníci byli tíž, jako o málo pozdeji pri stejné príležitosti v Rícní ulici, prof. dr. František Buriánek a predseda Spolecnosti bratrí Capku dr. František Krcma.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/07/2018