Sint Martinus, Rutten, Tongeren, Limburg, Belgium
31U E 672339 N 5624572
Neoclassicistische kerk, in 1844 aangebouwd tegen de behouden, romaanse toren van de oorspronkelijke kerk(12de eeuw). Gelegen te midden van het ommuurde kerkhof.
Location: Limburg, Belgium

NL

De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van zes traveeën, met deels ingebouwde westtoren, en een koor van een rechte travee met halfronde sluiting en aangebouwde recentere sacristieën aan weerszij.

Vierkante westtoren, op het bovenste gedeelte der westgevel na (mergelsteen), volledig opgetrokken uit silex, met mergelstenen en kalkstenen hoekblokken. De westgevel is voorzien van een rechthoekig, neoclassicistisch portaal (1844) in een geprofileerde omlijsting van Franse steen; erboven een gotisch spitsboogvenster (14de eeuw) in een geprofileerde, mergelstenen omlijsting met maaswerk; de galmgaten zijn voorzien van een drielobbige boog. De noord- en zuidzijde zijn voorzien van een gedichte oculus, een rondboogvormige bifora (deelzuiltje in zuidzijde verdwenen), een venster met drielobbige boog, ingeschreven in een spitsboogvormige omlijsting, en twee bifora met drielobbige boog, ingeschreven in een rondboogvormige omlijsting als galmgaten; al deze muuropeningen hebben een geprofileerde, mergelstenen omlijsting. Tentdak (leien).

Bakstenen schip met pseudo-basilicale opstand onder zadel- en lessenaarsdak. Silex-plint. Rondboogvensters in een kalkstenen omlijsting met licht uitspringende imposten. Sporen van een gedicht portaal in de eerste travee van de zuidelijke zijbeuk.

EN

The plan describes a three-aisled nave of six bays, with partly built-in west tower, and a choir of a straight bay with semi-circular closure and attached later sacristy on both sides.

Square west tower, on the upper part of the west façade (marlstone), built entirely of flint, with marlstone and limestone corner blocks. The west facade has a rectangular, neoclassical portal (1844) in a profiled frame of French stone; above it a gothic pointed arch window (14th century) in a profiled marlstone frame with tracery; the reverb holes are provided with a three-lobed bow. The north and south sides are provided with a closed oculus, a round arch-shaped bifora (a part column on the south side disappeared), a window with a trilobal arch, inscribed in a pointed arch-shaped frame, and two bifora with a trilobal arch, inscribed in a circular-shaped frame like ridge holes; all these wall openings have a profiled, marbled stone frame. Tent roof (slates).

Bricks ship with pseudo-basilical uprising under saddle and roofs. Silex plinth. Round arch windows in a limestone frame with slightly protruding impostes. Traces of a poem portal in the first bay of the southern aisle.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Ruttermarkt