Motmolen, Tongeren, Limburg, Belgium
31U E 673710 N 5627697
Watermolen op de Overslag of Aldemoeder (aftakking van de Jeker), die van 1903 tot 1978 als hydraulisch pompstation fungeerde voor het Tongerse drinkwater, afkomstig uit de Daalbron te Lauw.
Location: Limburg, Belgium

NL

Het eind 19de-eeuwse molenhuis van twee traveeën en één bouwlaag bevat zijn volledige installatie: een ijzeren middenslagrad met houten schoepen (1903), een kamwiel, dat de beweging van het rad overbrengt naar twee zuigerpomen, die het drinkwater voortstuwen naar het expansievat, waaruit het water via een ondergrondse leiding naar de watertorens gaat. Deze pompinstallatie, daterend van 1903 werd gebouwd door J. Heinrichs, Hodimont-Verviers. Vanaf 1936 begon de electrificatie, met twee electropompen (Ateliers de construction Pepinster d'Ensival). In 1958 werd tussen de eerste twee pompen een nieuwe zuigerpomp geplaatst (BAMAG-MEGUIN A.G. Berlin NW 67, 30-er jaren). In 1957-1958 werden electropompen ACEC geplaatst. Ook het sluiswerk bleef bewaard.

FR

Du fin du 19ème siècle de deux baies et un étage contient son installation complète: une couche intermédiaire en fer avec des lames en bois (1903), un peigne qui transfère le mouvement de la roue à deux pales qui poussent l'eau potable vers le vase d'expansion. l'eau va aux tours d'eau via un pipeline souterrain. Cette installation de pompe datant de 1903 a été construite par J. Heinrichs, Hodimont-Verviers. A partir de 1936 a débuté l'électrification, avec deux électropompes (Ateliers de construction Pepinster d'Ensival). En 1958, une nouvelle pompe à piston fut installée entre les deux premières pompes (BAMAG-MEGUIN A.G. Berlin NW 67, 30-ies). En 1957-1958, des électropompes ACEC ont été installées. Le travail de serrure a également été conservé.

EN

The end of the 19th-century mill house of two bays and one storey contains its complete installation: an iron middle-layer with wooden blades (1903), a comb wheel, which transfers the movement of the wheel to two piston blades, which push the drinking water to the expansion tank, from which the water goes to the water towers via an underground pipeline. This pump installation, dating from 1903, was built by J. Heinrichs, Hodimont-Verviers. From 1936 began the electrification, with two electropumps (Ateliers the construction Pepinster d'Ensival). In 1958 a new piston pump was installed between the first two pumps (BAMAG-MEGUIN A.G. Berlin NW 67, 30-ies). In 1957-1958 electropumps ACEC were installed. The lock work was also retained.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Tongeren, Limburg Belgium