Stained Glass Windows - Johanneksenkirkko - Helsinki, Finland
Stained glass windows in St John's Church (Johanneksenkirkko), Helsinki.
Location: Finland

"St. John's Church (Finnish: Johanneksenkirkko, Swedish: Johanneskyrkan) in Helsinki, Finland is a Lutheran church designed by the Swedish architect Adolf Melander in the Gothic Revival style. It is the largest stone church in Finland by seating capacity.

Situated in the Ullanlinna district of Helsinki, the church was built between 1888 and 1891, the third Lutheran church in Helsinki, and still the biggest. The twin towers are 74 metres in height, and the church seats 2,600 people and has excellent acoustics, and it is therefore used for big concerts and events as well as services. The altarpiece shows Saul's conversion and the painting, called A Divine Revelation, is by Eero Järnefelt, brother-in-law to Jean Sibelius.

Johannes (John) church stands on a hill that for many centuries had been a place for Midsummer bonfires (Midsummer is now also "John's Day", Juhannus in Finnish).

The composer Oskar Merikanto was an organist here for a time."

SOURCE - (visit link)

Suomi -
Lasimaalaukset, Pyhän Johanneksen kirkko, Helsinki.

"Johanneksenkirkko on uusgoottilainen evankelis-luterilaisen ruotsinkielisen Johannes församlingin kirkko Helsingin Ullanlinnassa, keskusta-alueen eteläosassa Korkeavuorenkadun varrella. Kirkko rakennettiin vuosina 1888–1891 ja sen korkeimmat osat ovat 74 metriä korkeat koillispäädyn tornit. Kirkon suunnitteli tukholmalainen arkkitehti Adolf Emil Melander, jonka ehdotus voitti vuonna 1878 järjestetyn kilpailun. Kirkkoon mahtuu 2 600 ihmistä, ja se on paikkaluvultaan Suomen suurin kivikirkko. Kirkko on Suomen uusgoottilaisten kirkkojen pääesimerkki. Alttaritauluna on Eero Järnefeltin 1932 maalaama Taivaallinen näky. Sen aiheena on Jeesuksen opetuslapsia vainonneen Saulus Tarsolaisen eli apostoli Paavalin kääntyminen kristinuskoon Damaskoksen tiellä. Kelloja kirkossa on kolme. Kirkon vihki käyttöön Porvoon piispa Carl Henrik Alopaeus 13. joulukuuta 1891. Kirkon etuseinässä on Kari Juvan veistos Johannes Kastaja vuodelta 2004.

Kirkkoa ympäröi Johanneksenpuisto, jossa on nurmialueita, leikkipuisto sekä hiekkakenttä, joka jäädytetään talvisin.

Arkkitehti Melander suunnitteli itse kirkon penkit, saarnatuolin, alttarilaitteen ja kastepöydän. Koristelussa on käytetty paljon kolmiapila-aihetta, joka on tyypillinen goottilainen pyhän kolminaisuuden symboli. Kirkon sisätilat ovat hyvin koristeelliset lasimaalauksineen, kaari-ikkunoineen, virsitauluineen ja kattokruunuinen. Alun perin myös kirkon vihreänharmaissa, rapatuissa seinäpinnoissa oli niiden yläosissa ja holvikaarissa oli koristekuvioita. Myöhemmissä restauroinneissa (ensimmäisen kerran vuonna 1913) kuviot peitettiin vaalealla yhtenäisellä värillä. Kirkko restauroitiin sen satavuotisjuhlia varten ja silloin vanhasta koristemaalauskerroksesta paljastettiin osa yleisölehterin seinään. Kirkko vaurioitui Helsingin suurpommituksissa helmikuussa 1944; muun muassa useita ikkunoita särkyi."

LÄHDE - (visit link)

Type of building where window is located: Church