Marian Column - Krásná Hora nad Vltavou, Czech Republic
Marian Column - Krásná Hora nad Vltavou
Location: Středočeský kraj, Czechia

Informace o puvodu sloupu jsou velmi nejasné s výjimkou faktu, že na námestí stála do 19. století drevená sochy Panny Marie. Není však jisté, zda byla umístena na ny­nejším sloupu, zda bylo teleso sloupu premísteno odjinud nebo zda se jedná jako celek o novodobou kopii, približne odpovídající odstranenému baroknímu objektu (tato alternativa je nejméne pravdepodobná, nebor v dobe vztycení nové sochy byla dává­na prednost historizujícím, ale zretelne novodobým pseudobarokním skulpturám).

V každém prípade byla nová socha vytvorena v roce 1862 z litiny v rožmitálských hutích a pozlacena. Posvecení se událo 28. 6. 1862. Je to jeden z vzácných prípadu kovových soch na kamenných podstavcích, mezi mariánskými sloupy ojedinelý.

Ikonografie: mariánský — Immakulata
Typ: hladký sloup — solitér