Church of the Assumption of the Virgin Mary - Budišov nad Budišovkou, Czech Republic
Parish Church of the Assumption of the Virgin Mary in Budišov nad Budišovkou
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

The church was Built in the middle of the 18th century. Consecrate on June 12, 1756. Originally, the church was built without towers due to lack of funds. The towers were completed in 1912. There are seven altars in the church. The main altar is dedicated to the Virgin Mary.

=========================================================

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Budišove nad Budišovkou byl postaven v letech 1745 - 1755. Zásluhu na tom má kardinál Ferdinand Julius, hrabe Troyer, který poskytl finance a stal se patronem stavby.
Monumentální pozdne barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie byl vystaven v letech 1745-1756. Veže byly z nedostatku financí pristavbe pouze provizorne zastrešeny. Jejich dokoncení probehlo až v roce 1912.

V interiéru se nachází 7 oltáru, pozdne gotická socha Madony s dítetem z doby kolem roku 1500, obraz sv. Barbory z roku 1770. Kostel mel pet zvonu, za druhé svetové války byly roztaveny a dnes jsou zde jejich repliky.

První varhany postavil roku 1758 Josef Georg Schwarz z Libavé. Mely 19 registru, z toho 9 manuálových, 6 positivových a 4 pedálové. Krížová cesta byla dokoncena roku 1763. Na vežích bylo 5 zvonu - nejtežší vážil 616 kg, nejmenší umírácek 83 kg.
Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship