Rocks in Skrovad - Skrovad - Czech Republic
A sandstone rocks near Skrovad (part of Slatinany).
Location: Pardubický kraj, Czechia

(Text prevzat z GC - Pískovcové skály ve Škrováde)

V prubehu druhohor dochází k postupnému rozpadání velkého kontinentu Pangea na jednotlivé zemské desky, které se posunují po plastické astenosfére. Ke konci druhohor (mezozoika) se nachází naše území na severní polokouli, stává se soucástí euroasijské desky. Podnebí bylo velmi teplé, mluví se o skleníkovém efektu, který zpusobil zvýšení hladiny morí, címž došlo k zalití velké cásti souší.
Ve svrchní kríde (cásti posledního útvaru druhohor) je naše území melkým morským prulivem, který postupne zalévá melké a teplé more. Nacházíme se v místech písecných pláží, z nichž vystupují pobrežní skály, o které se láme príboj. Žijí zde ruzné prisedlé organismy, jako jsou mlži (napr. ústrice) nebo ramenonožci, ruzní korýši, ve vode se hojne vyskytují žralokovité ryby.

Dnes již nemáme možnost podívat se do nitra skal, tak jak meli prírodovedci ješte na zacátku 20. století, kdy se ve škrovádských lomech kámen ješte lámal. O tehdejších zkoumáních a objevech nám zustaly jenom písemné a fotografické záznamy. Stežejním dílem pro dokumentaci geologických pomeru byla kniha chrudimských ucitelu Chrudimsko a Nasavrcko. Díl I. Obraz prírodní (vydaná v roce 1906).
Zde bylo zaznamenáno, že v horních cástech pískovcu se nachází vrstvicka bohatá na vápnité skorápky mlžu a hub, také zoubky žraloku. Místy byly dutiny vyplneny zvláštní jemnou hmotou, kterou kameníci nazývali „mozek“, popsanou v knize jako pravdepodobné zbytky chaluh. Dnes víme, že se jedná o chodbicky morských živocichu typu raku a krabu.
Na zkameneliny nejbohatší pak byla nejspodnejší vrstva pískovcu, kde byly nalezeny schránky typických svrchnokrídových mlžu z rodu Inoceramus, zuby velkého žraloka a otisk spodku jeho obratle.
Waymark is confirmed to be publicly accessible: yes

Access fee (In local currency): .00