Kasteel van Hoepertingen, Borgloon, Vlaanderen
[EN] Water castle located opposite the church --- [NL] Waterkasteel gelegen tegenover de kerk
Location: Limburg, Belgium

Waterkasteel gelegen tegenover de kerk. Waarschijnlijk gebouwd door Jan-Willem van Scharenberg in eerste kwart 17de eeuw, nadat hij in 1617 de heerlijkheid en het kasteel van Hoepertingen kocht van Ernest d'Arenbergh de La Marck.
Korte historiek van het kasteel
Het kasteel te Hoepertingen was ooit een versterkte middeleeuwse burcht. De oudste vermelding over de leenheerlijkheid Hoepertingen gaat terug tot 1150.
In de 17de en de 18de eeuw werd het kasteel verbouwd tot een prachtig adellijk herenhuis op het platteland. Historische sporen zoals het blauwe salon (de kasteelhal), de kardinaalszaal en de huiskapel zijn hiervan bewaard.
Van 1930 tot 1985 werd de kasteelhoeve weer verbouwd, ditmaal tot meisjesinternaat met de naam Sint-Maria Instituut. Nog steeds wordt een deel van het kasteel bewoond door zusters Annuntiaten van Heverlee.
Na een grondige modernisering in 1987 veranderde de naam Sint-Maria-instituut in Kasteel Mariagaarde vzw.
Door de historische verbondenheid met dorp en streek, door zijn historische architectuur, door een veelzijdig gamma van hedendaagse initiatieven en door de eenvoudige maar verzorgde huisstijl is Kasteel Mariagaarde een uniek verblijfscentrum en een bijzondere stilteplek.
Meer info

Château d'eau situé en face de l'église. Probablement construit par Jan-Willem van Scharenberg dans le premier quart du XVIIe siècle, après avoir acheté en 1617 la splendeur et le château de Hoepertingen à Ernest d'Arenbergh de La Marck.
Historique du Château en bref
Le Château à Hoepertingen fût une fois un château médiéval fortifié. La gloire féodale d’Hoepertingen est mentionné pour la première fois dans un acte de 1150.
Au cours du 17ème et du 18ème siècle le château était transformé en une belle demeure noble à la campagne. Des traces historiques comme le salon bleu, la salle du cardinal et la chapelle domestique y ont été conservés.
De 1930 à 1985 la ferme-château fût transformé de nouveau, cette fois-ci en un internat pour filles portant le nom de l’Institut de la Sainte-Marie. Une partie du château est encore habité par les sœurs Annonciades d’Heverlee.
Après une modernisation approfondie en 1987 le nom se change d’Institut de la Sainte-Marie en Château Mariagaarde asbl.
Grâce aux liens historiques avec le village et la région, grâce à son architecture historique, grâce à une gamme variée d’initiatives contemporaines et par son esprit de maison simple mais soigné, le Château Mariagaarde est un centre de séjour unique et un lieu de tranquillité hors du commun.

Water castle located opposite the church. Probably built by Jan-Willem van Scharenberg in the first quarter of the 17th century, after he bought in 1617 the glory and castle of Hoepertingen from Ernest d'Arenbergh de La Marck.
Short history of the castle
The castle was once a fortified medieval castle. The earliest mention of the site Hoepertingen goes back to 1150.
In the 17th and 18th centuries the castle was turned into a beautiful countryside mansion. Historical parts like the blue lounge (the castle hall), the cardinal room and the house chapel have been preserved.
From 1930 to 1985 the castle was rebuilt again, this time it became a girls’ boarding school called St. Mary Institute. Part of the castle is still inhabited by sisters Annuntiaten from Heverlee.
After a thorough modernization in 1987 the name St. Mary Institute was changed into the Castle Mariagaarde Association.
Through the historical connection to village and region, through its historic architecture, a versatile range of contemporary initiatives and the simple but well-kept style, the castle is a unique residence and a special place of tranquility.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Kasteelstraat 10