Rechtbank van Koophandel (Ancienne Châtellenie) - Ieper, Belgium
31U E 492061 N 5633397
[B] Dit gebouw uit de 15de eeuw heeft in de voorgevel een reeks medaillons die de zeven hoofdzonden voorstellen. [EN] This building from the 15th century has a series of medallions representing the seven deadly sins in the façade. [FR] Ce bâtiment du 15ème siècle a une série de médaillons représentant les sept péchés capitaux dans la façade.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

In de loop van de 18de en 19de eeuw, meerdere aanpassingen voornamelijke met betrekking tot de muuropeningen. Na de afschaffing van Ieper-Ambacht fungeert het kasselrijhuis deels als burgerlijke rechtbank van het arrondissement Ieper tussen 1811 en 1844, deels als gasthof zogenaamd "Hotel de Châtellenie". In 1844 betrekt de literaire vereniging "La Concorde" de door de rechtbank verlaten zalen.

Dubbelhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien) verlevendigd met dakkapellen. Lijstgevel van gele baksteen op de bouwaanvraag vermeld als "briques blanches du littoral, ancien format de Bruges"

IJdelheid is de eerste. Het is het verlangen om belangrijker of aantrekkelijker te zijn en leidt naar alle andere. Het was de oorzaak van Lucifers vertrek uit de hemel en zijn transformatie in Satan. Hebzucht of het verlangen naar geld, macht, rijkdom of bezittingen is de tweede en leidt tot verraad, omkoping en diefstal. Luxuria vertalen we als lust en onkuisheid. In het vierde medaillon zien we de afgunst, jaloersheid op iedereen. In de vijfde medaillon leidt het resultaat van gulzigheid tot onverzadigheid. De voorlaatste toont ons luiheid om tenslotte te eindigen bij het gramschap dat zich uit in drift, boosheid, furie, misnoegen, nijd en verbolgenheid.

Het werd na de Eerste Wereldoorlog als voorlopig stadhuis gebruikt. Vandaag is dit de rechtbank van Koophandel.