Minderbroedersklooster - Sint-Truiden - Limburg
31U E 653970 N 5631417
Het complex strekt zich uit tussen het Minderbroedersplein en de Capucienessenstraat // The complex stretches out between the Minderbroedersplein and the Capucienessenstraat.
Location: Limburg, Belgium

Source: (visit link) :

[NL]
"Vestiging der minderbroeders te Sint-Truiden tussen 1220 en 1230. Het eerste huis bevond zich op de hoek der Minderbroeders- en Luikerstraat. Bouw van het klooster op de huidige plaats waarschijnlijk in de tweede helft van de 13de eeuw.

In 1258 voltooiing van de eerste kerk, de Sint-Annakerk; deze kerk was anders georiënteerd dan de huidige: zij lag met haar ingang bij de Naamsestraat, dus een zuiver oost-westelijke oriëntering. Het klooster was onmiddellijk naast de stadswal gelegen, vlakbij de Clockempoort; de vestiging vormde de zuidelijke afbakening der kloostertuin; in 1630 werd deze wal door de minderbroeders verhoogd. In 1730 sloping der eerste kerk en van 1731 tot 1735 bouw van de huidige kerk, mogelijk onder leiding van de monnik Bolgrez. In 1780 werd de kerk verlaagd. In 1797 werd de orde opgeheven en de goederen verkocht; de franciscanen slaagden erin het goed op te kopen. In 1830 heropening van het klooster. Bij een bombardement in 1940 werd het grootste gedeelte van het klooster verwoest; het dak en een gedeelte van het mobilair der kerk gingen verloren. De kerk werd nog in hetzelfde jaar gerestaureerd en op haar oorspronkelijke hoogte van voor 1780 opgetrokken.

Het complex strekt zich uit tussen het Minderbroedersplein en de Capucienessenstraat. De noordgevel van kerk en klooster zijn naast elkaar gelegen aan de Minderbroedersstraat. De noordwestelijke gevel der kerk ligt aan het huidige Minderbroedersplein. Het complex bestaat uit een kloosterpand, ten zuidoosten aanleunend tegen de kerk, waaromheen vier vleugels zijn gegroepeerd; een tweede pand, eveneens omsloten door gebouwen, bevindt zich ten noordoosten hiervan. Ten zuidwesten van het eerste pand bevindt zich de sacristie van de kerk; ten zuidoosten, op de plaats van de vroegere infirmerie, recente gebouwen, evenals aan de zijde van de Capucienessenstraat (noordoosten). De kloostertuin is ten zuidwesten afgesloten door de oorspronkelijke stadswal; op de plaats van de huidige bergplaats bevond zich het vroegere pesthuis. Het zuidoostelijke gedeelte der kloostertuin behoorde vroeger toe aan het klooster der zusters visitandinen, gelegen in de Capucienessenstraat; bij de opheffing van het klooster in 1923 werd de tuin bij die der Minderbroeders gevoegd; goed onderhouden tuin met fraaie beuk; de noordoostelijke kloostermuur is die van het voormalig klooster der zusters visitandinen.

De kloosterkerk Sint-Franciscus Solanus, noordoostelijk-zuidwestelijk georiënteerd, vormt het hoekpand der Minderbroedersstraat; de voorgevel maakt deel uit van de straatwand.

De plattegrond beschrijft een ruime zaalkerk van zeven traveeën en een smaller koor van vijf rechte traveeën met driezijdige sluiting, aan de noordwestzijde door een sacristie geflankeerd. De zuidoostzijde gaat schuil achter de kloostergebouwen. Bakstenen gebouw op een vrij hoge, kalkstenen plint; mergelstenen hoekbanden; zadeldaken (leien), met klokkenruiter boven de rechte koortravee.

Monumentale, barokke voorgevel op een hoge sokkel met bolronde lijst; verticale ritmering door middel van pilasters met geprofileerde kalkstenen hoekbanden, doorbroken door zware entablementen met kalkstenen druiplijsten; boven de kroonlijst, ingezwenkte geveltop, geflankeerd door voluten - verzwaard met siervazen -; gekorniste frontonbekroning met timpaanvulling, daterend van de restauratie, ter vervanging van het oorspronkelijke, gebogen fronton. Rondboogportaal met geblokte, kwartholle profilering en versierde sluitsteen (hoofdje), ingeschreven in een rechthoekige omlijsting op neuten, en met versierde posten; boven de druiplijst een zwaar entablement, verzwaard met siervazen boven de postamenten; centrale rondboognis met profilering als het portaal, en zware geprofileerde booglijst, opgenomen in de druiplijst van het entablement dat de onderbouw aflijnt; in de nis beeld van Franciscus Solanus. Tweede geleding gemarkeerd door een hoog, getoogd venster in een hardstenen omlijsting met geblokt, kwarthol profiel met versierde imposten als het portaal; in de geveltop een getoogd venster in een geprofileerde omlijsting met versierde oren en een geprofileerde druiplijst met gestrekte uiteinden. Voor het overige een zeer sober, bakstenen gebouw; zijgevels geritmeerd door vlakke bakstenen pilasters op de penanten; getoogde vensters met kalkstenen lekdrempels; glas-in-lood op ijzeren harnas.

Volledig bepleisterd interieur. De grote hoogte wordt geaccentueerd door de verticaliserende ordonnantie van de wanden: licht uitspringende pilasters met een rechthoekig, kalkstenen basement en Corinthisch kapiteel. Overwelving door middel van kruisribgewelven met sluitsteen tussen brede, rondboogvormige gordelbogen. Afgeronde overgang van schip naar koor. De rechte koortravee vertoont dezelfde kenmerken als het schip; de absis is afgedekt met een halve koepel. Pilasters en gordelbogen zijn met stucwerk versierd."

[EN]
"Establishment of the minor brothers in Sint-Truiden between 1220 and 1230. The first house was located on the corner of Minderbroeders- en Luikerstraat. Construction of the monastery in its present location probably in the second half of the 13th century.

In 1258 completion of the first church, the Sint-Annak Church; this church was oriented differently than the present one: with its entrance it lay at Naamsestraat, so a purely east-west orientation. The monastery was located immediately next to the city wall, close to the Clockempoort; the settlement formed the southern boundary of the monastery garden; in 1630 this rampart was raised by the minor brothers. In 1730 the first church was demolished and from 1731 to 1735 the present church was built, possibly under the leadership of the monk Bolgrez. The church was lowered in 1780. In 1797, the order was lifted and the goods sold; the Franciscans succeeded in buying the goods. The monastery reopened in 1830. At a bombardment in 1940, most of the monastery was destroyed; the roof and part of the church's mobilary were lost. The church was restored in the same year and erected at its original height before 1780.

The complex extends between the Minderbroedersplein and the Capucienessenstraat. The north facade of church and monastery are located next to each other on the Minderbroedersstraat. The north-western facade of the church is situated on the present Minderbroedersplein. The complex consists of a monastery building, southeasternly leaning against the church, around which four wings have been grouped; a second building, also enclosed by buildings, is located northeast of this building. Southeast of the first building is the sacristy of the church; south-east, at the site of the former infirmary, recent buildings, as well as on the side of the Capucienessenstraat (north-east). The monastery garden is closed to the southwest by the original city wall; at the place of the current mountain site was the former bully house. The south-eastern part of the monastery garden used to belong to the convent of the sisters visitandinen, located in the Capucienessenstraat; when the convent was erected in 1923, the garden was added to that of the Minor Brothers; well maintained garden with beautiful beech; the northeastern monastery wall is that of the former convent of the sisters visitandinen.

The monastery church of Saint Franciscus Solanus, oriented north-eastern-south-western, forms the corner building of the Minderbroedersstraat; the façade is part of the street wall.

The floor plan describes a spacious hall church of seven bays and a narrower choir of five straight bays with three sided closure, flanked by a sacristy on the north-west side. The south-east side is hidden behind the monastery buildings. Brick building on a fairly high limestone plinth; marlstone corner tapes; gabled roofs (slates), with a ringing bells above the straight chorus.

Monumental, baroque façade on a high base with spherical frame; vertical rhythm by means of pilasters with profiled limestone corner bands, broken through heavy grafting with limestone drum strips; above the cornice, swirled façade top, flanked by volutes - weighted with decorative vases -; torn-edged frontal crowning with tympanut fillings, dating from the restoration, replacing the original curved front bar. Round arch portal with an interlocked, quarter-full profiling and decorated keystone (head), engraved in a rectangular frame on neuten, and with decorated posts; above the grape table a heavy entablement, weighted with decorative vases above the postaments; central arched arch with profiling as the portal, and heavy profiled arch frame, included in the drum strip of the entablement that lines the substructure; in the niche sculpture of Franciscus Solanus. Second section marked by a tall, logged window in a hard stone frame with block, quarthol profile with embellished imposts like the portal; in the façade top a logged window in a profiled frame with embellished ears and a profiled dripping frame with stretched ends. For the rest a very sober, brick building; side facades rhythmized by flat brick pilasters on the pens; high windows with limestone leaking thresholds; stained glass on iron armour.

Fully plastered interior. The high height is accentuated by the verticalizing ordinance of the walls: lightly protruding pilasters with a rectangular, limestone base and Corinthian capital. Curvature by means of cross-rib vaulting with keystone between wide, curved arched belt arches. Completed transition from ship to choir. The straight choral cattle have the same characteristics as the ship; the absis is covered with a half dome. Pilasters and belt curves are decorated with stucco."

Translated with (visit link)
Adresse/Adres/Adresses/Address: