Herenhuis Villa Orphée - Sint-Truiden - Limburg
31U E 653853 N 5631356
Alleenstaand herenhuis in neoclassicistische stijl, ANNO 1896. Free standing mansion in neoclassical style, ANNO 1896.
Location: Limburg, Belgium

Source: (visit link) :

[NL]
"Alleenstaand herenhuis in neoclassicistische stijl, breedhuis van het dubbelhuistype dat drie traveeën breed is en twee verdiepingen hoog onder een leien schilddak, een hogere hoektoren heeft in de voorgevel en een ingangsperron. Aan de westkant draagt het huis in door twee leeuwenbeelden gedragen blazoenen zijn naam “Villa Orphée”.

Het bouwjaar 1896 staat aangegeven boven de deur aan de Spaanse Brugstraat. Het bakstenen gebouw op een beschilderde, hardstenen plint heeft een decoratie van beschilderde, hardstenen elementen; torenachtige verhoging, afgewerkt met een hoge ijzeren kam boven de middentravee; versieringen in reliëf (mascarons en lamberkijnen) op de borstweringen en in de boogvelden onder de ontlastingsbogen van de bovenvensters. Rechthoekige vensters met arduinen latei en lekdrempel, in een rondboogvormig, ingediept gevelvlak; centraal, rechthoekig balkon met gietijzeren hek. Rechthoekige deur in een geblokte, arduinen omlijsting. De achtergevel is gelijkaardig qua opvatting, doch soberder van afwerking.

Deze stadsvilla bezat vermoedelijk voorheen een grotere tuin. Dat de 19de-eeuwse kasteelarchitectuur als inspiratiebron diende blijkt ook uit het fraai hek dat de tuin omsluit. De vierkante hekpijlers met gecementeerde sokkel en door uitspringende bakstenen gedragen dekplaat van blauwe hardsteen, dragen de witgeschilderde leeuw en het blazoen. Het hek van witgeschilderd giet- en smeedijzer, uit de bouwtijd, telt vijf traveeën tussen vijf hoge kolommen van gietijzer met sokkel, gedecoreerd basement en kapiteel, gladde schacht met ring en zwarte ¬ gepunte bolbekroning. Het heeft vierkante onder-, tussen- en bovenregels, gepunte ronde spijltjes en spijlen en boven de bovenregel kleine hartmotieven en onder deze regel grotere, gespiegelde krullen tussen de spijlen. Het poorthek heeft een hogere makelaar en dus klimmende spijlen, onderlijnd met een liggende krul.

De ondiepe achtertuin aan de Spaanse Brugstraat is eveneens afgezet met een hek op een gemetselde sokkel. Het ligt tussen twee viekante pijlers en telt vijf traveeën, hier geritmeerd door bovenaan halfrond verbonden stijlen met bloembekroning, die door stangen in de bodem zijn verankerd. Het hek is van smeedijzer, heeft vierkante onder-, tussen- en bovenregels met gepunte spijltjes en spijlen; krullen in spiegelbeeld op de bovenregel verbinden de spijlpunten en lopen ook door om de gebogen bovenregel van het hek. Het lager hek en eenvoudiger hek met gepunte spijlen liep naast het huis verder, maar is slechts gedeeltelijk bewaard ondermeer door de bouw van een garage aan de Spaanse Brugstraat. Tegen de zijgevel is een nu vernieuwde serre aangebouwd, tegenover een bakstenen dienstgebouw uit de bouwperiode."

[EN]
"Neo-Classical style mansion, broad house of the double house type that is three bays wide and has two floors high under a slate shell roof, a higher corner tower in the front facade and an entrance platform. On the west side, the house bears its name "Villa Orphée" in two lion statues.

The year 1896 is indicated above the door to the Spanish Brugstraat. The brick building on a painted hard stone plinth has a decoration of painted hardstone elements; tower-like elevation, finished with a high iron ridge above the middle-centred cattle; relief decorations (mascarons and lamberies) on the parapets and in the arches under the relief arches of the windows. Rectangular windows with blue lintel lintel and leak threshold, in a round arch-shaped, profiled facade area; central, rectangular balcony with cast iron fence. Rectangular door in a blocked, blue frame. The rear façade is similar in design but more austere in finish.

This city villa probably used to have a larger garden. The 19th-century castle architecture served as a source of inspiration is also evident from the beautiful fence surrounding the garden. The square stern pillars with a cemented plinth and blue stone cover made of brick supported by protruding brick cover bear the white painted lion and the blazon. The fence made of white painted cast and wrought iron, from the construction period, consists of five bays between five high cast iron columns with plinth, decorated basement and capital, smooth shaft with ring and black ¬ pointed spherical crown. It has square lower, middle and upper lines, pointed round arrows and bars and above the top line small heart motifs and under this line larger, mirrored curls between the bars. The gate deck has a higher broker and thus climbing bars, underlined with a horizontal curl.

The shallow backyard on the Spanish Brugstraat is also bordered with a fence on a brick plinth. It lies between two pierced piers and has five bays, here rhythmized by top hemisphere attached styles with floral crowning, which are anchored by rods in the ground. The fence is made of wrought iron, has square lower, intermediate and upper lines with pointed arrows and bars; curls in mirror image on the top line connect the arrows and also run around the curved top line of the fence. The lower gate and simpler fence with pointed bars continued next to the house, but was only partially preserved by the construction of a garage on the Spanish Brugstraat. Against the side façade is a newly renovated conservatory, opposite a brick service building from the construction period."

Translated with (visit link)
Adresse/Adres/Adresses/Address: