Provincieraadsgebouw - Hasselt - Limburg
Imposant gebouw in eclectische stijl // Impressive building in eclectic style
Location: Limburg, Belgium

[NL]

"Imposant gebouw in eclectische stijl, gebouwd rond de eeuwwisseling, naar ontwerp van architect P. Saintenoy. Het hoofdgebouw is gelegen aan de Lombaardstraat, met een klein tuintje en een binnenkoer, afgesloten door een ijzeren hek aan de Schrijnwerkersstraat. Bakstenen gebouw op een hardstenen sokkel; verwerking van natuursteen voor de banden.

De hoofdvleugel bestaat uit vier onderscheiden delen: het eerste gedeelte, links, telt drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien); boven de houten kroonlijst, op versierde klossen, bevindt zich een soort attiek waarin drie rijk versierde, en met frontons en pilasters afgewerkte dakvensters zijn opgenomen; de benedenverdieping, met natuurstenen parement, is opgevat als een blinde rondboogarcade, waarin twee vensterregisters zijn uitgespaard; de verschillende onderdelen zijn voorzien van een overvloedige versiering in de vorm van wapenschilden, leeuwenkoppen, palmetten en rankwerk; glasramen van R. Daniels (1956); de bovenverdieping is voorzien van gekoppelde rondboogvensters. Het tweede gedeelte telt één travee, en is opgevat als een toren van vier geledingen onder tentdak (leien), voorzien van een achtkantige lantaarn met spits; zware kroonlijst op geprofileerde modillons met erboven aan elke zijde een driehoekige gevelbekroning; zware korfboogpoort in een rechthoekige hardstenen omlijsting met volutesluitsteen en medaillons op de zwikken; de posten zijn opgevat als brede pilasters met panelen en medaillons; de twee volgende geledingen zien voorzien van gekoppelde rondboogvensters; in de bovenste geleding bevindt zich een rondboognis met een bronzen vrouwenbeeld.

Het derde gedeelte telt drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met rechts schild, en is voorzien van een hardstenen dakvenster in de vorm van een aedicula; geprofileerde, natuurstenen kruiskozijnen met negblokken en kordonvormende lekdrempels; rondboogdeur in een rechthoekige hardstenen omlijsting met een bolkozijn als bovenlicht.

Het laatste gedeelte, één travee en één bouwlaag onder zadeldak met dakkapel, vormt het sluitstuk der gevel, en is voorzien van een kruiskozijn van het hoger beschreven type, en een zijgevel met aandak en schouderstukken.

De overige vleugels, gegroepeerd rondom de kleine binnenplaats zijn gelijkaardig van opvatting.

Gaaf bewaard interieur in neoclassicistische en eclectische stijl, rijk versierd met stucwerk."

[EN]

"Impressive building in eclectic style, built around the turn of the century, designed by architect P. Saintenoy. The main building is located on the Lombaardstraat, with a small garden and an inner courtyard, closed by an iron fence on the Schrijnwerkersstraat. Brick building on a hard stone plinth; processing of natural stone for the tires.

The main wing consists of four distinct parts: The first section, on the left, has three bays and two layers under the shielded roofs (slates); above the wooden cornice, on decorated bobbins, there is a kind of attic in which three richly decorated, and with fronts and pilasters finished roof windows are included; the ground floor, with natural stone bead, is conceived as a blind circular arcade, in which two windows registers have been cut out; the various parts are provided with an abundant decoration in the form of coats of arms, lionheads, palmettes and margin frames; R glass windows. Daniels (1956); the upper floor is provided with linked round arch windows. The second part consists of one bay, and is conceived as a tower of four sections underneath the tent roof (slates), fitted with an octagonal lantern with a pointed point; heavy cornice in profiled modillons with a triangular wall crown on each side; Heavy basket arch gate in a rectangular hard stone frame with volute lockstone and medallions on the swaths; the posts are conceived as broad pilasters with panels and medallions; the next two sections see linked arched windows; in the upper section there is a circular arched area with a bronze statue of women.

The third part consists of three bays and two layers under saddle roof (slates) with right-hand shield, and is provided with a hard stone roof window in the form of an aedicula; profiled, natural stone cross frames with negblers and cordon-shaped leaking thresholds; round arch door in a rectangular hard stone frame with a spherical frame as an overhead light.

The last part, one bay and one level under saddle roof with dormer, forms the final part of the facade, and is provided with a cross frame of the type described above, and a side facade with canopy and shoulder pieces.

The other wings, grouped around the small courtyard, are of similar opinion.

Beautifully preserved interior in neo-classical and eclectic style, richly decorated with stucco".

Adresse/Adres/Adresses/Address:
Provincieraadsgebouw
Lombaardstraat 21-25
Hasselt, Limburg Belgien
3500

Année de construction/Bouwjaar/Baujahr/Year of construction: 1906

Date d'arrêté/ Datum van het Besluit/ Datum der Unterschutzstellung/ Date of protection: 13-10-1980.

Numéro de dossier/Dossiernummer/Dateinummer/File number: 21997