Københavns Synagoge - Great Synagogue of Copenhagen
33U E 347458 N 6173255
Den Jødiske Synagoge i København blev opført 1830-1833. The Great Synagogue of Copenhagen was built from 1830-1833.
Location: Denmark

"Jøderne i København fik i 1684 tilladelse af kongen til at afholde offentlig gudstjeneste, men de måtte kun forsamles i private hjem eller i lejede lokaler. Først 1764 fik jøderne lov at opføre en synagoge, og den kom til at ligge i Læderstræde, men nedbrændte ved bybranden i 1795. Grunden i Krystalgade (dengang Skidenstræde) blev købt i 1800, og i 1804 udarbejdede Peter Meyn et projekt, som dog ikke blev opført. Den nuværende bygning er opført i 1830-33 og tegnet af G.F. Hetsch i en ægyptiserende stil. Synagogen er udformet som en basilika i gule mursten med nær kvadratisk grundplan. Menigheden havde ønsket et tøndehvælv, men på Hetschs anbefaling blev loftet i stedet et kassetteloft. Rækker af ottekantede søjler adskiller hovedrummet fra to smallere sideskibe. Gudstjenesten er kønsopdelt: Sideskibenes pulpiturer og balkonen på vestvæggen udgør kvindeafdelingen, mens mandsafdelingen findes på gulvet af hovedrummet. På østvæggen fører trapper op til prædikestolen og det bagvedliggende hellige skab, hvor Torah-rullerne huses. På muren ovenover står med gyldne bogstaver inskriptionen »vid, for hvis ansigt du står!«. Foran Torah-skabet findes en estrade og herpå står et alterlignende bord, kaldet bimah, hvorfra der læses fra Torah-rullerne og hvorfra kantoren synger. Porten til Københavns Synagoge, Krystalgade. Ved en ombygning i 1885 (ved arkitekterne Frederik L. Levy og Ove Petersen) tilføjedes et port- og trappehus, mens det tidligere trapperum til kvindeafdelingen blev omdannet til garderober. Under Besættelsen blev Torah-rullerne i 1943 gemt i sikkerhed i Trinitatis Kirke i nærheden på foranledning af Københavns socialborgmester Sigvard Munk." Kilde: wikipedia.dk

Efter terrorangrebene i 2015 er synagogen nu bevogtet døgnet rundt af bevæbnet militær.

"The Great Synagogue is the main synagogue of the Jewish community in Copenhagen, Denmark. The synagogue is defined by its unique architecture around the Ark. During the first half of the 19th century, synagogues continued to be built in the classical tradition, but there began to be a revival of Greek and Roman architecture. The Great Synagogue in Copenhagen is one of a few synagogues of its period to use Egyptian elements in the columns, ceiling and cornice over the ark." Source: wikipedia.org

Since the Copenhagen shootings in 2015 the synagogue is today garded by armed military guards.
Status: Active house of prayer