Kostel Dobrého pastýre / Good Shepherd Church
33U E 300730 N 5570785
It is probably the oldest evangelical church in Austria-Hungary in the territory of the Czech Republic. / Pravdepodobne nejstarší evangelický kostel na území Rakousko-Uherska na území ceské republiky.
Location: Karlovarský kraj, Czechia

Jedná se pravdepodobne o nejstarší evangelický kostel v Rakousku – Uhersku na území ceské republiky. Kostel zde byl postaven již v letech 1480 – 1490. Na jeho míste stojí tato nová stavba z letech 1678 – 1712 (1682) s naprosto úžasným a netypickým dreveným interiérem a s hranolovou polygonální veží. Sloužil jako kostel pro široké okolí a uvnitr je clenen jako divadlo a pojme tudíž pres 300 lidí a každý mel svoje místo presne urcené.

Zajímavý je hlavne drevený interiér kostela, pri jehož stavbe nebyl použit ani jeden hrebík. Místo hrebíku použili starí mistri remesla drevených kolíku. Interiér kostela po roce 1995 prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Drevenou klenbu a strop pokrývá malba holdujících andelu pravdepodobne od Rodiuse von Föslau z roku 1711. Oltár z roku 1710 zdobí obrazy Krtu Páne a Poslední vecere Páne. Dále zde mužeme nalézt malovaný epitaf z roku 1682 a puvodní drevené lavice (Johan Šimon Zeitler z Doubravy) s oznacením jména nebo císla verícího. Nejvetší pozornost ale poutá obraz v edikule, jenž je pokládán za nejstarší vyobrazení již neexistujícího zámku v Kopaninách, pred nímž je ztvárnen manželský pár Zedwitzu.

Stavebne:
Kostel Dobrého pastýre byl postaven v letech 1470 až 1490 Jindrichem Zedwitzem jako pozdne gotická stavba, která byla mezi roky 1678 - 1712 pro nedostacující kapacitu i rostoucí význam tohoto panského rodu rozšírena a prestavena v rane barokním stylu. Zachována zustala puvodní podoba veže kostela, jejíž spodní cást je hranolová, zatímco vyšší patra mají tvar polygonální, zakoncený cibulovitou kopulí.

Owner: za me proste bomba. Z venku nenápadný ale uvnitr naprosto úžasný kostelík s nádhernou atmosférou a krásne znejícími varhanami na které jsme dokonce meli možnost si zahrát. Kostel je ale bežne uzavren a bohoslužby probíhají obcas ale je možnost se doptat v okolí a pak se podívat i dovnitr což doporucuji.

Active Church: Yes

School on property: No