Mommolanjoen Sahankulmankoski / Kaunistonkoski, Kisko, Finland
Vanha myllyrakennus Kaunistonkoskessa. Old mill in Kaunistonkoski.
Location: Finland

FIN:
Rakkaalla lapsella on monta nimeä. koski kulkee täällä nimillä Mommolanjoen Sahankulmankoski sekä Kaunistonkoski. Tänä päivänä mylly, saha ja pärehöylä ovat autioita ja vailla huolenpitoa, raunioituvia.
Mommolankoski on aikanaan antanut voimaa myllylle, sahalle ja pärehöylälle sekä alueen ensimmäiselle sähkölaitokselle. Saha perustettiin 1700-luvulla ja siitä on vielä jäljellä vanhoja patoaltaita. Sahan perusti kauppias Wittfoot 1744, ja se oli seudun mahtavin. Siinä oli kahdet raamit ja 20 terää, ja se oli pantu verolle 800 toltin tuotannosta. Yläjuoksulta noin sadan metrin päästä löytyy pato, jonka yleensä pystyy ylittämään kuivin jaloin. Padon kohdalta löytyy vanha saharakennus. Kaikki rakennukset täällä ovat hylättyjä ja todella huonossa kunnossa, joten niihin ei tule mennä sisälle.

ENG:
The beloved child has many names. the name Mommolajoen Sahankulmankoski and Kaunistonkoski are also called here. These days one can only find ruins in the area.
Mommola's rapid has given power to the mill, sawmill and shakeplane and also to the first power plant in the area. The saw was founded in the 18th century and it still has old damponds. The sawmill was founded by merchant Wittfoot 1744, and it was the most magnificent in the region. It had two frames and 20 blades. About 100 meters from the upper course there is a dam that is usually crossable with dry feet. The old sawn building is at dam. All the buildings here are abandoned and in really bad condition, so please, do not go inside!
Current Status: Ruin