Panská kyselka
Natural spring "Panská Kyselka" / Prírodní pramen Panská kyselka
Location: Karlovarský kraj, Czechia

Dríve kyselka u  Malé Hledsebe, nebo Židovská

Kyselka pod Panským vrchem je ve starších textech a mapách nemeckých pametníku oznacována jako kyselka u Malé Hledsebe, ridceji pak uvádená jako Židovská podle blízkého židovského hrbitova. Nazývána bývá casto i Štolní, protože došlo k prenesení názvu kyselky vyverající o 400m výše proti proudu potoka u bývalého Štolního mlýna na tuto více známou spodní kyselku. Je to jeden z nejdéle kontinuálne využívaných pramenu na Mariánskolázensku

Poslední oprava provedla ZO CSOP Kladská díky financnímu príspevku Karlovarského kraje a behem úprav blízkého okolí byl balezen strepový materiál, který byl predán mariánskolázenskému muzeu.(Mekteré zlomky datovány 14. - 15. stolletí)

Minerálka vyverá v prastarém dutém kmenu o nepravidelném prumeru okolo 80 cm a stejné hloubce, obsahuje více jak 1690 mg CO2/L a je razena mezi hydrogenuhlicitano-chloridové horecnaté železité kyselky, jejíž prípadné lécivé úcinky na lidský organizmus nebyly nikdy zkoumány. Voda není pravidelne bakteriologicky kontolována a její pití je na vlastní nebezpecí. V okolí jsou další vývery minerálních vod

Další prameny:
O 300 m výše proti proudu potoka "Potocní kyselka"

O dalších 100 m výše "Štolní kyselka" V rohu pastviny u židovského hrbitova je malá Mofeta tvorená unikajícím plynem z pruzkumného vrtu

Povest:
Pry si tu o velikonocích myly devcata tváre aby zustala dlouho hezká...