Governor’s Summer Palace by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Governor’s Summer Palace // Místodržitelský letohrádek
Location: Hlavní město Praha, Czechia

An impressive, romantic mansion towers behind the Neo-Gothic entrance gate at the upper end of Stromovka. The yellow façade, in English Gothic Revival style, dates back to the early 19th century, after the game park opened to the public in 1804. The building‘s history, however, extends back to the 15th century; originally a hunting redoubt, it was gradually transformed into its current form, and only the prismatic tower remained. The building is unfortunately inaccessible; its terrace, however, is worth a look – from it, you get a beautiful view of Stromovka, Troja, and the Vltava River valley.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - II.'

=========================================================

Stejne tak, jak je dnes romantická poloha a podoba letohrádku, je asi romantická úvaha, že již ceský král Premysl Otakar II. založil na tomto míste lovecký hrádek, obehnaný pevnou zdí. Spolehlivejší zprávy o tomto objektu máme až z roku 1471, z doby korunovace Vladislava II. Jagellonského za ceského krále. Ten si nechal prestavet nebo vystavet lovecký zámecek ve slohu vladislavské gotiky, který je i základem dnešního objektu. Na sloupu, zakoncující šnekovité schodište ve veži je upomínka, lev držící ve svých spárech kamenný znak s monogramem stavebníka, krále Vladislava.

Za císare Rudolfa II. došlo k prestavbe zámecku predevším jeho obestavením otevrenou lodžií. Pudorysne se již objekt do dnešních casu v podstate nezmenil. Tehdy prý také vydal císar príkaz, aby k letohrádku byla privedena dreveným potrubím voda z území tehdejší obce Trešovice, jak se tehdy a ješte dlouho poté nazývala dnešní mestská ctvrt Strešovice.

V roce 1804, kdy byla obora zprístupnena verejnosti, se také zapocalo s další prestavbou letohrádku. Tou byl poveren architekt a profesor stavitelského umení na stavovské technice v Praze Jirí Fischer (1768-1828). Jednou z jeho architektonických inspirací byla v tomto prípade i romantická anglická novogotika. Bylo predevším nove upraveno prucelí letohrádku a rovnež interiéry, ale k podstatnejším zásahum do objektu nedošlo. Dukazem toho jsou zachovaná sdružená renesancní okna v arkádovém ochozu po obvodu stavby. Dominantou objektu je nárožní vež. Ta je trípodlažní, v horní cásti osvetlená dvojicemi novogotických oken. Má plochou strechu s vyhlídkovou plošinou krytou zábradlím.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/02/2017