Building of former Electric Enterprises by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Building of former Electric Enterprises // Budova bývalých Elektrických podniku
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Building of former Electric Enterprises, later also known as the Transport Company Building, is located beside Hlavka Bridge in Holešovice District, at the beginning of Bubenské Street. It is close to Vltavska Metro Station, Strossmayer Square and Bubenec Railway Station. It was built between 1927 and 1935 according to the design of Adolf Benes and Josef Kríž on the grounds of the former hat factory of the Böhm brothers. The construction of a new building resulted in 33,000 m2 of office space. The building is protected as a cultural monument of the Czech Republic.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - VI.'

=========================================================

Budova Elektrických podniku hl. m. Prahy, pozdeji známá též jako budova Dopravních podniku, se nachází na holešovickém predmostí Hlávkova mostu na zacátku Bubenské ulice. Nachází se v blízkosti stanice metra Vltavská, Strossmayerova námestí a Bubenského nádraží. Byla postavena v letech 1927 až 1935 podle návrhu Adolfa Benše a Josefa Kríže na pozemcích bývalé továrny na klobouky bratrí Böhmu. Výstavbou nové budovy vzniklo 33 000 m2 kancelárských ploch. Stavba je chránena jako kulturní památka Ceské republiky. Elektrické podniky byly predchudcem nekolika pozdejších mestských podniku, napríklad dnešního Dopravního podniku hl. m. Prahy, Elektropodniku hl. m. Prahy, Správy verejného osvetlení (dnes soukromá firma ELTODO, a. s.), Pražské energetiky atd. Dopravní podnik hl. m. Prahy zde mel sídlo až do svého prestehování do nové budovy v Sokolovské ulici ve Vysocanech (v obchodním rejstríku byla zmena zapsána k 24. srpnu 2000, odštepný závod Elektrické dráhy zde mel sídlo až do 30. ledna 2002). Státní podnik Elektropodnik Praha zde sídlil do 8. brezna 1991, kdy zmenil sídlo do Vladislavovy ulice na Novém Meste. Budovu v Bubenské nyní vlastní a pronajímá ORCO Property Group.

V suterénu se nachází nekolik prednáškových sálu a kinosál, puvodne sloužící k propagaci Elektrických podniku. Dvur v úrovni suterénu byl manipulacní prostor garáží provozních aut, která byla spouštena výtahem. Dále zde byly lázne pro zamestnance. V soucasné dobe se v suterénu nachází audiovizuální studio &FLUX.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/02/2017