Former monastery by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Monastery in Katerinky // Klášter v Katerinkách
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The foundation stone of the monastery of the Augustinian order was laid in 1355. The convent church of St. Katerina was built together with the monastery and it wasn’t consecrated until 28th November 1367. Then the Hussite revolution came, and on May 20th, 1420 the Taborite movement burned down and destroyed the monastery and the church burned. After the war the church was recovered with great difficulty and it was re-consecrated in 1522.

However, the monastery was waning, first inhabited only by the Prioress and after her death it became completely empty. Emperor Maximilian II gave the abandoned monastery to the Augustinian order at Malá Strana but they never returned to the monastery. Other times of prosperity did not occur until the early 18th century when a new monastery building was erected and in 1737 a foundation stone was laid for a new church.

The building plans were worked out by K.I.Dientzenhofer. Thus was constructed a baroque hall building with a semicircular cross arms with the interior decorated with frescoes by Václav Vavrinec Reiner. In 19th and the early 20th centuries the monastery served as an asylum. This is a place where Czech composer Bedrich Smetana died in 1884. Czech satirist writer Jaroslav Hašek, the author of the famous Good Soldier Švejk. Today, the main building still houses the psychiatric clinic.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - III.'

=========================================================

Základní kámen ke stavbe kláštera augustiánek byl položen v roce 1355. Soucasne s ním byl pri kláštere vybudován kostel sv. Kateriny který byl vysvecen až 28.11.1367. Pak prišla husitská revoluce a dne 20.5.1420 tábori klášter i kostel vypálili a poborili. Staré zápisy uvádejí že nejzuriveji si pocínaly ženy, po znicení oltáru chtely schodit i klášterní a kostelní krov. Pri tomto pocínání však na ne spadl kostelní štít a 27 z nich bylo na míste zabito. Druhý den se pokoušeli tábori mrtvá tela vyprostit, ale pro trvající nebezpecí od toho upustili. Po skoncení válek se podarilo za velkých težkostí obnovit aspon kostel který byl znovu vysvecen v roce 1522, klášter však skomíral, žila zde jen prevorka a po její smrti byl úplne prázdný. Císar Maxmilián II. odevzdal opuštený klášter augustiánum na Malé Strane s tím že pokud se budou chtít augustiánky vrátit má jim to být umožneno, to se však již nikdy nestalo. K dalšímu rozkvetu kláštera došlo až na pocátku 18. století kdy byla postavena nová klášterní budova a 4.5.1737 položen základní kámen k novému kostelu. Ze staré stavby byla ponechána pouze prucelní vež. Stavební plány vypracoval K.I.Dientzenhofer. Vznikla tak barokní sálová stavba s polokruhovými krížovými rameny, s cástecne puvodní hranolovou veží v prucelí. Interiér byl vyzdoben freskami Václava Vavrince Reinera. V roce 1784 vyšel dekret císare Josefa II. kterým byl klášter i kostel zrušeny a následne odsveceny. Do objektu byl umísten vojenský vychovávací ústav. Za doby pusobení této instituce došlo k velkým škodám na umeleckých památkách. Chovanci ústavu s oblibou ulamovali sochám ruce i nohy, z nesmírne cenných obrazu vyrezávali obliceje svetcu nebo andelu. Byly zniceny varhany a píštaly rozkradeny. Když jde dnes cloveku z práce hlava kolem, ríká se že ho jednou odvezou do Bohnic V 19. století a ješte na pocátku 20. století se v podobné situaci ríkávalo do Katerinek, protože zde v kláštere byl v letech 1822-26 po odstehování vojenského ústavu zrízen ústav pro chorobomyslné neboli blázinec. Lužková kapacita byla pro 250 nemocných. Ústav mel vlastní kuchyni, prádelnu se sušárnou, žehlírnu, koupelny se sprchami, byty pro lékare a správce. Pocet nemocných stoupal a tak bylo v roce 1840 prikroceno k výstavbe nového pražského ústavu pro duševne choré pres zahradu dál na nejvyšším míste svatokaterinských pozemku. Nový objekt byl dostaven v roce 1844. Zde také zemrel 2.5.1884 skladatel ceské národní hudby Bedrich Smetana. Ve zdejším blázinci také nejakou chvíli pobýval Jaroslav Hašek. Psychiatrická klinika je ve své hlavní budove dodnes. V bývalých prostorách kláštera je neurologická klinika a kostel sv. Kateriny.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 11/11/2017