Kyck over den Dyck - Dordrecht
31U E 615733 N 5741837
De molen Kyck over de Dyck, deze is op zaterdag geopend en geeft een mooi uitzicht over de stad. Om te loggen: Maak een foto met een gps in de hand, met op de achtergrond de molen.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Nieuwe pagina 1

Geschiedenis

De lijnbaan anno 1885 met de molens "Het Fortuin" (voorgrond), " Kyck over den Dyck" (midden) en "De Hoop". De huisjes op de voorgrond maken deel uit van de Fortuinhof.

Al 4 eeuwen

Het Eiland van Dordrecht en molens horen bij elkaar. Ooit hebben hier minstens 80 molens gestaan. Als herinnering aan dit rijke verleden is de 'Kyck over den Dyck' als enige overgebleven.

De eerste "Kyck", gebouwd in 1612, was een houten standerdkorenmolen. Deze molen maalde mout, dat als grondstof diende voor de Dordtse bierbrouwers. De toenmalige molenaars dachten met een nieuwe, grotere molen meer geld te kunnen verdienen en in 1713 werd deze kleine, eenvoudige standerdmolen vervangen door de huidige stenen stellingmolen.
Tijdens de bouw werd boven de ingang van de molen een gedenksteen ingemetseld, waarop de naam van de twee eigenaars en de zinsnede "vanouds genaamd Kyck over den Dyck" staat geschreven. Dit laatste verwijst dus naar de houten voorganger van de huidige molen.

Het malen van mout werd steeds minder lucratief en in 1739 verleende het stadsbestuur aan de eigenaars vergunning om over te gaan op het malen van koren. In 1871 werd de molen getroffen door een windhoos. De beide roeden en de as braken af en beschadigden de stelling. Door het dempen van de houthaven langs de Noordendijk in 1899 begon de molen ook nog eens te verzakken.

De molenaar schakelde vanaf 1932 over op een elektromotor. De wieken werden buiten gebruikgesteld en de bouwkundige staat ging sterk achteruit. Langzaam raakte de molen in verval. Tot een grondige restauratieperiode van twee jaar de trotse "Kyck over den Dyck" in volle glorie herstelde.

Restauratie

Dordrechts allerlaatste molen kent een lange geschiedenis van restauraties, die niet alle even succesvol waren. In 1957 werd de molen hersteld op voorwaarde dat de wieken éénmaal per week moesten draaien. De molenaar gaf hier geen gehoor aan, met verregaande gevolgen. Een ontruiming door de gemeente in 1967 betekende het voorlopige einde van de molen als molenaarsbedrijf.

De huidige eigenaar van de molen, de in 1997 opgerichte Stichting "Molen Kyck over den Dyck", voorkwam op het nippertje de totale ondergang van de molen. Met drie miljoen gulden blies zij de futloze molen nieuw leven in. Na het aanbrengen van een nieuwe fundering werd de romp in 1999 aan de achterkant zestig cm opgevijzeld en rechtgezet. De vloeren werden rechtgelegd en alle rot die zich sinds 1713 in de specifieke molenonderdelen had ingevreten, werd grondig aangepakt. Zoveel mogelijk werd gebruik gemaakt van originele materialen. Met uiterste zorg werd de molen klaargemaakt voor zijn nieuwe, multifunctionele bestaan: draaien, malen en tegelijkertijd een ontmoetingsruimte voor de Dordtse bevolking. De volledig herstelde "Kyck over den Dyck" is nu weer één van de belangrijkste gezichtsbepalende monumenten van Dordrecht.

Date of Manufacture: 11/02/2006

Purpose: Milling