Administrative building - Prague, Czech Republic
An administrative building of the Pankrác tram carriage
Location: Hlavní město Praha, Czechia

After 1920 there was a great construction development of the capital city of Prague. The population has also begun to grow. The city's leadership began building urban public transport.

There has been a great development of tram transport. In the southern part of Prague, Nusle/Pankrác District, was built new tram carriage. In this time the Pankrac tram carriage was one of the largest in central Europe. It has five covered halls of unique reinforced concrete structure, each with a span of eighteen meters and a distance of one hundred and twenty meters. There were five rails in each hall; each of them was closed by iron door; in total, the halls in the courtyard had twenty-five entrances.
A four-storey administrative building was built on the north side of tram carriage.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - VII.'

Source and more information: (visit link)

=========================================================

Na jižní strane pankráckého námestí Hrdinu stojí dva domy, které mají stejné císlo popisné 725 a rozlišují je pouze císla orientacním. Jsou nedílnou soucástí pankrácké vozovny a spolu s ni byly i vystaveny.

Spolu s rozrustající se sítí elektrických drah a další perspektivou se již v dobe pred první svetovou válkou uvažovalo o výstavbe vozovny i v této cásti Prahy.

Dne 20. cervence 1925 byla uvedena do provozu nová tramvajová trat od križovatky ulic Vladimírovy a Táborské, která dopravne obsloužila velkou cást Nuslí a koncila na Pankráci poblíž zemské veznice. Tím byla oživena myšlenka výstavby nové vozovny pokud možno v tomto prostoru.
Správní rada Elektrických podniku hl. m. Prahy se proto rozhodla vystavet na volném pozemku vedle pankrácké veznice novou, velkou a moderní vozovnu. Stavbu s využitím všech dosavadních poznatku z podobných zarízení navrhlo Projektové oddelení elektrických drah za vedení dr. ing. Voigtse. Architektonická úprava byla dílem arch. Kamila Roškota (1886-1945). Vlastní stavbu rídil ing. Janda.
Nová vozovna byla pojata skutecne velkoryse. Mela pet krytých hal ojedinelé železobetonové konstrukce, každou o rozpetí osmnácti metru a delce sto dvaceti metru. Intenzivní denní osvetleni zajištovala mohutná okna ve strešních rovinách, zasklena bez použití tmelu osmimilimetro- vým sklem s drátenou vložkou. Obe krajní haly byly od ostatních oddeleny stenami. V každé hale bylo pet kolejí, vjezd na každou z nich uzavírala vrata; v souctu mely tedy haly v nádvorní fronte dvacet pet vjezdu. Haly c. 2-4 byly opatreny po celé délce pracovními šachtami, které umožnovaly kontrolu a pripadne opravy spodní cásti tramvajových vozu. Haly c. 1 a 5 byly temito šachtami opatreny pouze v poslední tretine svých délek.

Soucástí vozovny pro 150 motorových a 120 vlecných vozu byly rozsáhlé sklady, dílny, sociální zázemí pro zamestnance, sila na 600 m3 suchého písku, velká nízkotlaká kotelna spalující koks, izolovaná proti spodní vode mimo jiné i olovenými deskami, manipulacní místnosti a umývárna vozu.

Velkou administrativní budovu, dvojdum na severu dvora, doplnovala na západní strane rada trípatrových domu. Nová vozovna na Pankráci, jejíž stavba byla realizována v letech 1925-1927, se po svém dokonceni stala nejvetší v Praze a jednou z nejvetších ve strední Evrope.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 10/24/2017