Knovice - Central Bohemia, Czech Republic
Knovice Chateau
Location: Středočeský kraj, Czechia

Knovice is the Renaissance Chateau from the beginning of the 17th century. It was rebuilt around 1730 in Baroque style. Later there were other adaptations in Neo-Gothic style. It is a rectangular two-storey building with triangular shields, a southern balcony and a tower with a baroque onion.

=========================================================

První písemná zmínka o tvrzi v Knovicích je z roku 1542, kdy Léva Zrucský z Chrenovic
/ jeden cas se cást Kolovratu, která vlastnila Zruc a Chrenovice nazývala Zructí z Chrenovic / prodává knovické panství Pribíkovi Brízskému z Brízy, který sedel na Osecanech. O zdejší tvrz se nijak nestaral a tak již zpustlou ji roku 1611 kupuje Adam Štastný Vojkovský z Milhostic. Ten koupil od Pribíka i Oseceny, ale již brzy je prodává a usazuje se v Knovicích, kde na míste staré tvrze nechává vystavet kamenné sídlo. Z roku 1611 je i první zmínka o zdejším pivovaru, který stával hned vedle zámku. Pivovar sloužil až do roku 1907, pak v nem byl sklad tloskovského piva, až nakonec byl stržen a na jeho míste je dnes parkovište a autobusová zastávka. Roku 1628 ale Adam musel pro víru opustit vlast a tak Knovice prodává hrabeti Pavlu Michnovi z Vacínova, který naopak po Bílé hore zbohatl na skupování konfiskovaného majetku. Byl hlavním dodavatelem císarské armády za tricetileté války a podílel se znacnou merou na znehodnocení ceské meny a státním bankrotu. Po jeho smrti roku 1623 se panství ujímá jeho syn Václav, který je roku 1665 prodává Mikuláši Franchimontu z Frankenfeldu. Za vlády tohoto rodu, pravdepodobne za Marie Viktorie, jeho vnucky, bylo zdejší sídlo prestaveno do podoby barokního zámku. V letech 1729 – 1731 nechává v zámeckém parku postavit rozlehlou barokní kapli sv. Josefa a také se vdává za Václava Arnošta Malovce z Chýnova / jedna z vetví Malovcu z Malovic - roku 1638 povýšeni do panského stavu a od té doby pridávali k erbu ríšského korunovaného orla ve zlatém poli /. Když se vdávala jejich dcera Terezie za Františka Václava Lipovského z Lipovce, dostává venem práve Knovice. Jejich syn Vincenc roku 1813 prodává zámek Antonínu Wangovi. Ten se ve zdejším kraji pokoušel neúspešne zavést hedvábnictví, pak založit chmelnici a nakonec dolovat antimon / kov sloužící jako soucást ruzných slitin /. Wangové zámek ješte upravili novogoticky, ale Josef Wang jej roku 1895 prodává MUDr. Emerichu Maixnerovi, významnému ceskému internistovi. Ten zámek vlastní až do roku 1948, kdy byl zámek zkonfiskován státem. V soucasné dobe je zámek v soukromých rukou a je neprístupný verejnosti.
Accessibility: No access- Private

Condition: Intact