Kuneticka hora - Raby - Czech Republic
Location: Pardubický kraj, Czechia

Kunetická hora je charakteristickou dominantou východoceského Polabí vzniklou tretihorní cinností zeme. Vznikla asi pred 30 milióny let a nikdy nebyla sopkou. Její láva utuhla melce pod povrchem, odnosem krídových vrstev byla vypreparována její dnešní podoba.

Díky své siluete a monumentálnímu postavení v krajine byla osídlena již v období praveku. Doloženo je osídlení mladší a pozdní doby bronzové a starší doby železné. Puvodní kupovitý tvar hory byl narušen v prubehu staletí težbou kamene a získal ve stredoveku novou siluetu v podobe kamenného hradu.

Na základe archeologických výzkumu lze ríci, že rozsáhlý hradní komplex stál na Kunetické hore již v druhé polovine 14. století. Do širšího povedomí se Kunetická hora dostala za husitských válek. Za Viléma z Pernštejna a jeho synu Vojtecha a Jana dochází v letech 1491 až 1548 k nejvetší prestavbe hradu. Hradní obydlí se postupne promenilo v nekolika stavebních úpravách, pozdne gotických a renesancních, v zámecké sídlo. Strategickou úlohu mela Kunetická hora za tricetileté války. Roku 1645 dobylo hrad švédské vojsko. Vyplenený a vypálený objekt podléhal rychle zkáze. Urychlila ji dlouhodobá težba kamene trvající až do pocátku 20. století. Znamenala likvidaci západní a jihozápadní cásti hradu, která se zrítila do lomu. V roce 1953 prešel objekt do majetku státu. Pro neúdržbu a následný špatný stav byl v 70. letech hrad uzavren. Po provedení oprav byl znovu zprístupnen v roce 1993.

Kunetická hora is a characteristic feature of the eastern part of Czech Elbe, created by tertiary activities of the earth. It was formed about 30 million years ago and has never been a volcano. The lava stiffened shallowly below the surface and its present form was revealed by erosion of cretaceous beds.

Because of its shape and position in the monumental landscape, it has been inhabited since prehistoric time. Population is documented from younger and late Bronze Age and older Iron Age. The hill’s original cumulous shape had been corrupted by stone quarrying over the centuries and got a new silhouette in a stone castle form in the Middle Ages.

Based on archaeological excavations, we can say the vast castle complex “Kunetická hora” stood on in the second half of the 14th century. The object was coming under a rapid destruction in the 17th century. It was speeded up by the long-term quarrying lasting until the early 20th century. It meant a destruction of the western and south-western parts of the castle which fell into the quarry.
Waymark is confirmed to be publicly accessible: yes

Access fee (In local currency): .00