RM: 21179 - Voormalige Ned. Herv. Kerk - Jubbega-Schurega
32U E 306661 N 5873111
Voormalige Ned. Herv. Kerk, een eenvoudig kerkje uit 1715, gelegen aan de Kerklaan 3 in het buurtschap Jubbega-Schurega.
Location: Friesland, Netherlands

Jubbega-Schurega is een buurtschap ten zuidwesten van Jubbega in de gemeente Heerenveen.
Door Jubbega-Schurega loopt de Gorredijksterweg en de Schoterlandseweg. De buurtschap ligt ten oosten van Oudehorne. Er is geen plaatsnaambord.
Bron: (visit link)

In 1570 besloten de twee parochies Jubbega en Schurega om samen een kerk te bouwen op de huidige plek van het kerkje van Schurega. De kerk werd in 1579 opgeleverd. Omstreeks 1700 raakte de kerk in Schurega in verval en er werd in 1715 een nieuwe kerk op ongeveer dezelfde plek gebouwd met steun van grietman Martinus van Scheltinga. Deze kerk staat er nog altijd. Vroeger lag de kerk temidden van Saskische boerderijen. Deze bedrijven zijn in de loop der tijd verhuisd naar de Schoterlandseweg. Aan het eind van de 20ste eeuw kwam de kerk in handen van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Deze heeft de restauratie in 1995/1996 ter hand genomen. Het eenvoudige dorpskerkje biedt plaats aan allerlei culturele activiteiten. Daarnaast vinden er regelmatig huwelijksvoltrekkingen plaats.

Bouwstijl: Zaalkerkje, dat uitmunt in evenwichtige verhoudingen.

Restauratie: 1995/1996.

Exterieur: Een gedenksteen in de westgevel tonen de wapens van de familie Scheltinga. In 1910 stond er naast de kerk een klokkenstoel, doch deze is verdwenen. Daarvoor in de plaats is er een dakruiter aangebracht op de westgevel, met een slanke spits.

Interieur: Een preekstoel met op het ruggenschot een uitgesneden windmolen. Deze is mogelijk ouder dan 1715.

In het kerkje van Jubbega-Schurega is zondag 21 maart 2010 een gebrandschilderd raam onthuld met een afbeelding van een molen. Het raam is een geschenk van de kinderen van de in 2006 overleden Johan Molenaar. Hij was ruim twintig jaar secretaris van de Plaatselijke Commissie die het kerkje in Schurega voor de Stichting Alde Fryske Tsjerken beheert. Het raam is vervaardigd door glasmaker Karel van der Wal uit Bakhuizen.
Bron en meer info: (visit link)
Monument Number: 21179