L'Orgue de l'église Saint-Martin d'Haringe. Belgium
31U E 473149 N 5639474
[NL] Het Van Peteghem orgel van Haringe. [EN] The Van Peteghem organ from Haringe. [FR] L'orgue Van Peteghem de Haringe.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL Dit orgel is gebouwd in 1778 en vormt een absoluut uniek ensemble. Het is het toppunt van de kunst van Van Peteghem familie, tussen 1776 en 1787 heeft verrijkt het landschap van de Vlaamse orgel met die op het gebied van esthetiek, kan worden beschouwd als wat op dat moment beter gemaakt. Vanuit deze periode is het orgaan van Haringe ongetwijfeld wat we van beter behouden hebben. Het overleefde niet alleen in zijn oorspronkelijke constructie maar ook ontsnapt aan aanpassingen aan verschillende esthetiek die veel instrumenten te vaak hebben beïnvloed. Het orgaan is nooit getransformeerd en de verschillende registers zijn niet aangepast aan nieuwe modi. Bovendien is de samenstelling ervan uitgebreid. De combinatie van deze elementen maakt dit orgaan een uniek onderdeel van het Vlaamse orgaan heritage, erkend door organisten over de hele wereld. Tussen 1993-1994, werd het orgel gerestaureerd door J.P. en G. Sheets Potvlieghe onder controle "Monumentenzorg" (Dr. Fouconnier en P. Roose). De eigenschappen van het orgaan zijn: Het orgaan krijgen de temperament van Rameau A3 = 404 Hz gemeten 13 september 2007 betreffende de Prestant 4 voet tot 18 ° C (64,4 ° F). Tot de 1092 pijpen die het grote orgaan vormen plus de 54 van de laatste restauratie (die nieuw zijn) werd de Bombarde 16 voet toegevoegd. Het positieve heeft 627 pijpen en de Echo heeft 150. Als we de 6 pijpen van de drums toevoegen, vormen dit in totaal 1929 pijpen. De tractie is volledig mechanisch en de krukas is aangesloten.
EN This organ was built in 1778 and forms an absolutely unique ensemble. It represents the apogee of the art of the Van Peteghem family which, between 1776 and 1787, enriched the landscape of the Flemish organ with what in the aesthetic field can be regarded as what made better at that time. From this period, the organ of Haringe is undoubtedly what we have preserved of better. It survived not only in its original state of construction but also escaped adaptations to different aesthetics that have too often affected many instruments. The organ has never been transformed and the different registers have not been adapted to new modes. Moreover, its composition is extensive. The combination of these elements makes this organ a unique piece of Flemish organ heritage, recognized by organists all over the world. Between 1993-1994, the organ was restored by J.P. Draps and G. Potvlieghe under the supervision of "Monumentenzorg" (Dr. Fouconnier and P. Roose). The characteristics of the organ are: The organ is tuned to the Rameau temperament with a La3 = 404 Hz measured on September 13, 2007 on the Prestant 4 feet at 18 ° Celsius (64.4 ° Fahrenheit) To the 1092 pipes that comprise the great organ plus the 54 from the last restoration (which are new) was added the Bombarde 16 feet. The positive has 627 pipes and the Echo has 150. If we add the 6 pipes of the drums this makes a total of 1929 pipes. The traction is fully mechanical and the crankset is hooked.
FR Cet orgue a été construit en 1778 et forme un ensemble absolument unique. Il représente l'apogée de l'art de la famille Van Peteghem qui, entre 1776 et 1787 a enrichi le paysage de l'orgue flamand avec ce qui, dans le domaine de l'esthétique, peut être considéré comme ce qui s'est fait de mieux à cette époque. De cette période, l'orgue de Haringe est indubitablement ce que nous avons conservé de meilleur. Il a survécu non seulement dans son état de construction original mais il a aussi échappé aux adaptation à différentes esthétiques qui ont trop souvent affecté de nombreux instruments. L'orgue n'a jamais été transformé et les différents registres n'ont pas été adaptés à de nouvelles modes. En outre sa composition est étendue. La combinaison de ces éléments fait de cet orgue une pièce unique du patrimoine d'orgue flamand, reconnue par les organistes du monde entier. Entre 1993-1994, l'orgue a été restauré par J.P. Draps et G. Potvlieghe sous contrôle du "Monumentenzorg" (Dr. Fouconnier et P. Roose). Les caractéristiques de l'orgue sont: L'orgue es accordé au tempérament de Rameau avec un La3 = 404 Hz mesuré le 13 septembre 2007 sur le Prestant 4 pieds à 18° Celcius (64,4° Farenheit.) Aux 1092 tuyaux que comporte le grand-orgue plus les 54 provenant de la dernière restauration (qui sont neufs) il a été ajouté la Bombarde 16 pieds. Le positif comporte 627 tuyaux et l'Echo en a 150. Si l'on ajoute le 6 tuyaux des Tambours cela fait un total de 1929 tuyaux. La traction est entièrement mécanique et le pédalier est accroché.
Nearest Musical Instruments