No. 873, Kryry - Schillerova rozhledna, CZ
Schiller Look-out Tower
Location: Ústecký kraj, Czechia

EN
Six kilometres away from Podborany, on a low steep Kostelní Hill (383m), in the place of Kozihrady Castle, there is the Schiller Lookout Tower. It was built in the period of 1905–1906 to commemorate the centenary anniversary of the death of great German poet Friedrich Schiller; during the construction allegedly 298 horse carts brought 95,000 bricks, 60 cartloads of sand, and 15 cartloads of granite stone to the hill top. The construction was architectonically unique, and thousands of people came to see the opening ceremony. The lookout tower originally had three observation platforms; but the tower was neglected in the past. After 2000 the lookout tower was repaired and opened to the public again. It offers a beautiful view of the Czech Central Mountains, Ore Mountains and Doupovské Mountains.

Characteristics of the tower:
- Height of tower: 27 m
- Height observation gallery: 22 m
- Number of steps: 127
- Altitude: 383 m.a.s.l.
- Opening of tower: 1906
- Architect: Alois Kaiser

CZ
Rozhledna byla postavena v letech 1905 - 1906, na míste kde dríve stával hrad Kozihrady, v nadmorské výšce 383 m nad morem. V roce 1905 se slavilo sté výrocí velkého nemeckého básníka Friedricha Schillera jehož památník mel být umísten v prízemí rozhledny. Po nem také dostala rozhledna své jméno: Schillerova rozhledna (puvodní název: Schillewarte). Iniciátorem výstavby se stal místní okrašlovací spolek, kterému pomohl spolek kryrských rodáku žijících ve Vídni. Návrh rozhledny vypracoval úspešný vídenský architekt a stavitel Alois Kaiser. Podle dobových pramenu se na stavbu spotrebovalo 95 000 cihel, 60 fur písku a 15 fur žulového kamene. To vše prý na kostelní vrch dopravilo 298 konských potahu. Otevírací slavnost se konala 17. cervna 1906 a zúcastnilo se jí nekolik tisíc návštevníku ze širokého okolí.

Rozhledna mela puvodne tri vyhlídkové plošiny. První byla drevená, která obepínala stavbu ve výšce 10 metru, ta však musela být stržena. Druhá vyhlídková plošina je ve výšce 22 metru a v soucasné dobe je jediná prístupná verejnosti. Je ve tvaru písmene U a vrchol oblouku smeruje na jihovýchod. Tretí plošina je ve výšce 27 metru, v soucasné dobe však již není prístupná, protože železné tocité schodište je již znacne zasaženo zubem casu. Rozhledna má i dve místnosti, z nichž jedna je pod druhým ochozem a druhá u vstupu do rozhledny. První zminovaná místnost je uzamcena a pronajata stejne jako plochy nad ochozy telekomunikacním firmám. Z pronájmu techto prostor obecní úrad financuje rekonstrukci rozhledny.

V kvetnu 2006 v dobe svého 100. výrocí získala rozhledna svoji puvodní podobu z roku 1906, kdy Mesto Kryry provedlo nákladem 2 milionu korun celkovou rekonstrukci dle puvodního projektu. Byla provedena oprava cesticek vedoucích od kostela k rozhledne. Rozhledna je v soucasné dobe prístupná verejnosti o sobotách v jarních, letních a podzimních mesících. Když vystoupáte 5 kamenných a 122 drevených schodu otevre se vám nádherný pohled na Doupovské a Krušné hory a Ceské stredohorí.
Opening Times:
každou sobotu a neděli od 12:00 do 16:00 hod