Znak obce Hrušovany u Chomutova - Hrušovany, Czech Republic
Znak obce Hrušovany u Chomutova na budove místního úradu
Location: Ústecký kraj, Czechia

Ves se poprvé pripomíná v r. 1209, pozdejší zaznamenané zprávy jsou z období let 1380 až 1387, v souvislosti se zdejším farním kostelem. V té dobe obec vlastnili Lobkovitzové, od roku 1739 byla vlastníkem chomutovská obec. Z té doby se traduje prestavba renesancní tvrze na barokní zámek, k nemuž byly, v 19. století, pristaveny hospodárské cásti. Rozvoj sídla úzce souvisel s rozmachem šlechtických statku na venkove. Gotický farní kostel v srdci návsi, byl v r. 1678, nahrazen barokním kostelem Sv. Bartolomeje. kostel bzl v r. 1965 byl zbourán z duvodu pokrocilé devastace. Nedochovaly se ani ostatní významné církevní objekty.
Bearer of Coat of Arms: Town

Full name of the bearer: Hrušovany u Chomutova