Statue af H.C. Ørsted
32U E 609452 N 6089111
H.C. Ørsted, født i Rudkøbing 1777, død i 1851. - H.C. Ørsted, born in Rudkøbing in 1777, died in 1851.
Location: Denmark

DANSK:
Opdageren af Elektromagnetisme
H.C. Ørsted (1777-1851) er et af Rudkøbings mest kendte bysbørn. Han voksede op på Gåsetorvet, som søn af apotekeren i byen. Foran apoteket står der i dag en statue af H.C. Ørsted, lavet af H.V. Bissen. 12 år gammel blev H.C. Ørsted elev på sin fars apotek , og da han var 17 rejste han til København for at studere. I 1806 blev han professor ved Københavns Universitet og i 1820 opdagede han elektromagnetismen og i 1825 lykkedes det for H.C. Ørsted at udvikle en metode til udvinding af aluminium. H. C. Ørstedselskabet har en fin lille udstilling der fortæller om H.C. Ørsteds liv, familie og opdagelser. Det er muligt at udføre forskellige eksperimenter med elektromagnetisme. På en planche kan man læse at H.C. Ørsted i sin levetid fandt på over 2000 nye danske ord f.eks. ilt, autoritetstro og gnidningsmodstand.

ENGLISH: (by google translate)
Discovering Electromagnetism
H.C. Ørsted (1777-1851) is one of Rudkøbing's most famous city children. He grew up at Gåsetorvet, as the son of the pharmacist in the city. In front of the pharmacy there is today a statue of H.C. Ørsted, made by H.V. Bissen. 12 years old, H.C. Ørsted student at his father's pharmacy, and when he was 17, he traveled to Copenhagen to study. In 1806 he became a professor at the University of Copenhagen and in 1820 he discovered electromagnetism and in 1825 succeeded H.C. Ørsted to develop a method for aluminum extraction. H. C. Ørstskabskabet has a nice little exhibition that tells about H.C. Ørsted's life, family and discoveries. It is possible to perform different experiments with electromagnetism. On a planche you can read that H.C. Ørsted in its lifetime found over 2000 new Danish words eg. Oxygen, authority and abrasion resistance.