Dum Jedlickova ústavu by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Dum Jedlickova ústavu // The building of Jedlicka’s Institute
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Jedlickuv ústav ("Jedlicka’s Institute for Disabled") is a Czech medical and educational institute specialized in the care of disabled children and adults. Seat of the Institute is situated in the Prague district Vyšehrad. The institute was founded in 1913 by surgeon Rudolf Jedlicka, and it is the oldest facility of its kind in the Czech Republic.[1] The institute includes a nursery, primary school and several types of secondary schools.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí V.'

=========================================================

Rudolf Jedlicka se narodil 20. února 1869 v Lysé nad Labem. Po dosažení stredního vzdeláni následoval príkladu svého otce, místního lékare, a odešel studovat medicínu na ceskou univerzitu do Prahy.Tady byl po úspešném ukoncení studií v roce 1896 promován. Stal se chirurgem.

Stal se nejprednejším propagátorem tehdy zcela nové rozvíjející se diagnostické metody, rentgenologie. Stalo se tak ješte za doby jeho pusobení na klinice profesora Karla Maydla.Tady 12. ledna 1897 provedl na základe nové diagnostiky první operaci. Jednalo se o vyjmutí hrebíku ze žaludku vezne.

V roce 1908 byl založen Spolek pro lécbu a výchovu mrzáku v Praze, který si vytkl za úkol tyto snahy naplnit. Vlastní realizace prišla spolu s profesorem Jedlickou, který do spolku pristoupil zásluhou profesora MUDr. Jana Deyla o tri roky pozdeji.

Po skoncení první svetové války a po vzniku Ceskoslovenské republiky se první schuze Spolku pro lécbu a výchovu mrzáku v Praze konala 21. listopadu 1918. Profesor Jedlicka na ní byl jednomyslne opet ustanoven predsedou spolku. Nikoho z prítomných ani nenapadlo, že by tomu mohlo být jinak.

V té dobe melo lécebné oddelení Jedlickova ústavu k dispozici ve staré budove na Vyšehrade pouze jednu místnost s deseti lužky. Puvodne byli prijímáni do tohoto oddelení postižení, kterí vyhledali ústav spíše nahodile, takže frekvence pacientu nebyla velká. Od 15. kvetna 1920 byla dvakrát týdne otevrena pravidelná ordinace pro nemajetné, která se již od pocátku tešila velké duvere.Tím bylo umožneno mít v evidenci vetší pocet jak pražských, tak i mimopražských telesne postižených, objednávat si nemocné k operativním výkonum a provádet soustavne i ambulantní lécbu kloubové a kostní tuberkulózy. Když byla 1. brezna 1922 otevrena odbocka v budove cp. 479 na Pankráci s 23 lužky, ústav rázem disponoval 33 lužky pro nemocné. Krome toho mel ústav v téže budove k dispozici 25 lužek pro ochrnuté. Operativní výkony byly vždy provádeny v operacních sálech Pražského sanatoria v Podolí, jehož reditelství vyšlo Jedlickovu ústavu s nevšední ochotou vstríc. Pacienti byli vždy po operaci dopraveni do staré budovy na Vyšehrade a teprve druhý den prevezeni do odbocky na Pankráci. Lécebna ve staré budove byla tudíž jakousi prechodnou stanicí.

Jedlickuv ustav mel za dobu trvání mnoho štedrých dárcu, vždyt díky jim mohla být v roce 1925' dostavena i takzvaná nová budova, sídlo školy. Obcasne ústavem vydávané rocenky obsahují jejich jména i s vrelými díky. Tak 25. zárí 1920 navštívil Jedlickuv ústav americký bankér R. J. Cald- well v doprovodu sl. dr. Alice Masarykové a venoval na postavení nové budovy 5000 dolaru. Oba hosté se nechali s chovanci ústavu vyfotografovat. Dne 19. brezna 1924 navštívil ústav prezident republiky T. G. Masaryk a pri tom venoval na vybudování nové budovy 100 000 Kc. Umelci konali ve prospech Jedlickova ústavu dobrocinné koncerty a predstavení, firmy i jednotlivci venovali zarízení interiéru, šatstvo, potraviny, ovoce, knihy, hracky a podobne.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017