'Palác pánu z Hradce' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Palác pánu z Hradce // Palace of the Lords of Hradec
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Palace of the Lords of Hradec is located beside lower part of New Castle Stairs.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VI.'

=========================================================

Jeden z nejbohatších mužu v zemi, nejvyšší kanclér království, císarský tajný rada Jáchym z Hradce hledal zejména po svém jmenování kanclérem v polovine 16. století místo v blízskosti hradu kde by mohl mít svuj reprezentacní palác. Vstoupil do jednání s Burianem Žabkou, který vlastnil dum na tomto míste. Jelikož si ale uvedomoval, s kým jedná, mel a vzhledem ke svým dluhum, požadoval neúmerné financní požadavky. Jáchym z Hradce dokonce na chvíli z jednání odstoupil, ale bud pod nátlakem své manželky, nebo z duvodu že se o dum zacal zajímat nejvyšší komorník Adam ze Šternberka, nakonec požadavky akceptoval a dum koupil. Dum však nevyhovoval ani svou velikostí ani stavebním stavem. Proto byla provedena prestavba v letech 1561-66. Nad prucelím stavitel vyzdvihl štít do nehož byla vložena erbovní deska Jáchyma z Hradce a jeho manželky Anny. Byl rozšíren dvur, zboreny staré pavlace a vystaveny nové. Mríž na pavlaci byla dokonce zlacená. V zadní cásti domu byla nove vystavena vež s kamenným tocitým schodištem, s bání se sedmi erby a na vrcholu s hradeckou ruží. Byl zaveden nový vodní režim, u studny byla zrízena mechanická pumpa. Po smrti Jáchyma zdedil dum jeho syn Adam II. z Hradce. I ten nechal palác upravit. Fasády byly sjednoceny klasickou sgrafitovou rustikou, celkove byl objekt výškove sjednocen a strední cást prohloubena a vystavena nová schodištová vež napojená na jižní arkády. Rok pred smrtí Adama II. dum vyhorel tak mohl stavitel opravovat znova. V roce 1602 se palác dostává do rukou Slavatu. Deska s erby nových majitelu byla vsazena do prucelního štítu pod deskou s erby pána z Hradce. Pozdeji Jan Jirí Jáchym Slavata nechal vybudovat velkou palácovou stavbu v dnešních rozmerech. Za tím úcelem zakoupil další 4 domy smerem do dnešní Nerudovy ulice. V roce 1678 byla zbudována schodištová vež, dekorovaná plastikami se slavatovskými medvídky. Do tohoto období spadá i výstavba mostu s krytou spojovací chodbou z paláce na Zámecké schody. Její portál nese slavatovský znak s barokní kartuší. V 18. století se stal palác soucástí nového palácového komplexu a tvoril jeho ruzne využívaný zadní trakt.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017