Studánka J. Doležala - Bilovice nad Svitavou, Czech Republic
CS: studánka Studánka J. Doležala // EN: Natural Spring J. Doležal
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Studánka se nachází vpravo od silnice mezi Sobešicemi a Útechovem na palouku U buku. Je umístená ve spodní cásti palouku. Palouk U buku je osázený exotickými drevinami, z nichž nejvzácnejší je skupina kryptomerií japonských (Cryptomeria japonica) a orechovcu (Carya alba). Studánka je pojmenovaná po Janu Doležalovi Jan Doležal (1847 – 1901) Po krátké lesnické praxi v lesích u Policky a na velkostatku v Rychmburku se ze zdravotních duvodech rozhodl plne se venovat lesnické cinnosti redaktorské a literární. Položil základy pro rozvoj ceské lesnické literatury. Založil a od roku 1872 vydával první ceské lesnický casopis Háj. Usiloval o založení ceské lesnické mistrovské školy. Památník Jana Doležala byl vybudován v roce 1933 jako lesní studánka.Projekt studánky vypracoval a stavbu rídil prof. Jozef Opletal. V horní cásti studánky je podobizna Jana Doležala. Vespod studánky je cerná žulová deska s nápisem: JAN DOLECAL 1847 – 1901 1929 Pod touhle deskou je vytesán nápis: DVOJÍ NÁPLNJE NITRO MÉ OBDIVEM A ÚCTOU, HVEZDNATÉ NEBE MNOU A MRAVNÍ ZÁKON VE MNE KANT Na pravém boku studánky je vytesán úryvek z casopisu Háje v tomto zmení: HÁJ Casopis pro lesníka, Myslivce a prítele prírody Majitel a redaktor JAN DOLEŽAL Lesník Na levém boku studánky je napsáno: HESLO HÁJE Aby pestování lesu a stromu Vubec vysokého stupne dosáhlo, treba k tomu uprímných a pro své povolání nadšených muže s všestranným náhledy: veda pak nesmí zustat výsadou jednotlivcu, nýbrž musí být prístupna všem nadaným a snaživým. Behem doby byla studánka velmi narušená. Byla provedená oprava. Pri ní bylo puvodní betonové teleso studánky obloženo mramorovými deskami. Obložení bylo provedeno v roce 1989. Silné prameny vody pod studánkou, které nemohly být využity, protože jejích hladina je pod výtokovou trubkou studánky, byly podchyceny a svedeny do nové v roce 1996 vybudované Tomeckovy studánky.

EN:
Fountain is located to the right of the road between Sobesice and Útechov the glade U beech. It is located at the bottom of the clearing. Lea U beech is planted with exotic trees, the rarest of which is a group of Japanese cedar (Cryptomeria japonica) and hickory (Carya alba). Fountain is named after John Dolezal Jan Dolezal (1847 - 1901) After a short forestry practice in the forests of shelves and on a large estate in Rychmburk for health reasons he decided to fully focus on forestry activities, editorial and literary. He laid the groundwork for the development of Czech forestry literature. He founded and in 1872 published the first Czech forestry magazine Haj. He aimed at establishing a masterpiece of Czech forestry school. John Dolezal Memorial was built in 1933 as a forest studánka.Projekt wells developed and managed the construction of prof. Jozef Opletal. At the top of the fountain is a portrait of John Dolezal. Underneath the fountain is a black granite slab with an inscription: JAN DOLECAL 1847 - 1901, 1929 under this record is an inscription: Half Fill NITRO MY awe and reverence, the starry heavens me and the moral law within me a cantata on the right side of the fountain is carved excerpt from the magazine Háje this change: HÁJ Magazine for foresters, gamekeepers and friend of nature owner and editor JAN DOLEŽAL forester on the left side of the fountain reads: PASSWORD GROVES to silviculture and tree ever high level reached, needed to ensure frank and to their profession enthusiastic man with versatile previews science then may not remain the prerogative of individuals, but must be open to all talented and industrious. During the spring time was very disturbed. Was repaired. When her body was the original concrete fountain lined with marble countertops. Lining was carried out in 1989. Strong water springs beneath the well, which could not be used because their level is below the outlet tube wells were covered and drained into the new built in 1996. Tomecková spring.

Source/zdroj: (visit link)
Public or Private Land?: Public