'Sasky dum' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Saxon House [CZ:Sasky dum] by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The house was originally a part of the so-called Saxon Court, a group of houses given to the Dukes of Saxony by Charles IV as hereditary property; it was owned by them until 1409. From the Gothic building only cellars and parts of walls were preserved, its current appearance is the result of a Renaissance reconstruction (probably by J. C. de Bossi after 1592) and Classicist adaptations (1826-28). The monumental Renaissance portal is very precious. In the 19th century a well known pub of V. Steinitz was found there, in 1898-1932 there was a bookstore and a stationary shop of Josef Šváb Malostranský, a cabaretier and the first Czech film actor.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí I.'

=========================================================

Pri procházce po tak zvané Královské ceste v Mostecké ulici na Malé Strane hned za Juditinou veží jiste upoutá pozornost rozlehlý, v jádru renesancní dum cp. 55. Je to jeden z nejstarších pražských domu palácového typu vubec, nazývaný Saským proto, že ho roku 1348 ceský král a rímský císar Karel IV. daroval saskému vévodovi Rudolfovi I. Tehdy byl dum samozrejme ješte gotický. Ten byl jiste tomuto daru velice rád, nebot jako panovníkuv
politický spolupracovník, velice casto prodléval v Praze u královského dvora.

Jako dusledek válecných událostí roku 1547, kdy se protestantské stavy se svojí vojenskou mocí postavili proti ceskému králi, byl Starému Mestu Saský dum panovníkem zabaven. Rozhodl tak Ferdinand I. Habsburský v rámci další rozsáhlé konfiskace mestského majetku.
V rudolfínské Praze vlastnili Saský dum již Trckové z Lípy. Byl to dar samotného císare Rudolfa II. za služby, které pro neho, jeho otce i deda vykonal Burian Trcka z Lípy. Dum byl darován s celým príslušenstvím a jeho okrskem, což prineslo v blízké budoucnosti po právní stránce nemalé problémy. Nová situace Saského domu byla v roce 1580 zapsána do zemských desek dvorským sudím Janem z Valdštejná.
Již v roce 1588 však Burian Trcka z Lípy postoupil veškerá práva k Saskému domu a k jeho príslušenství Menšímu Mestu pražskému, tedy Malé Strane. Stalo se tak se svolením císare Rudolfa II.
Saský dum byl v té dobe zcela pustý a ve velice špatném stavebním stavu. Cyril Merhaut ve své knize Dum u mosteckých veží uvádí, že v roce 1590 spadlo z jeho horní cásti pet velkých kamenu, které rozbily dve krámské boudy a krome toho zabily jednoho mládence.
Historik Malé Strany Cyril Merhaut mohl své poznatky, z nichž nekteré zde uvádíme, cerpat ješte z celistvého mestského archivu. Jak známo, tento archiv umístený v severním krídle Staromestské radnice vyhorel za kvetnové revoluce v roce 1945. Ješte pred svou smrtí odkázal Cyril Merhaut svou bohatou knihovnu a archiv s dnes již mnohdy jedinecnými výpisy týkajícími se historie predevším Malé Strany Klubu Za starou Prahu, jehož byl dlouholetým clenem. Zde je dnes tento velkorysý odkaz i uložen.
Renesancní prestavbu domu zahájila Malostranská obec v roce 1592 a ta se pro svoji nárocnost jak po stavební, tak i financní stránce protáhla na nekolik let. Objekt byl prepatrován, na prucelí domu se objevila nižší renesancní okna a byl zrízen krásný renesancní domovní portál, který se zachoval až do dnešních casu. Rovnež tak byly vztyceny renesancní štíty v horní cásti budovy. Autor prestavby není s urcitostí znám, archivní zprávy o tom mlcí, je pouze uvažováno o osobe Jana Kampiona de Bossi.
Tuto podobu Saského domu máme zachovanou zásluhou benátského malíre Antonia Sachetiho, který pusobil v letech 1817 -1822 v Praze. Byl to on , kdo namaloval panoráma Prahy z vyšší malostranské mostecké veže, vcetne Saského domu. Kopii tohoto obrazu si dnes mužeme prohlédnout na stene schodište Mestského muzea.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/13/2017