The house 'U tri pstrosu' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The house 'U tri pstrosu' // The house 'At the Three Ostriches'
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The house was built in 1597 even though a pub used to be there as early as the Middle Ages; it is said that the pub was visited by Charles the Fourth himself when he was supervising the construction of the stone bridge. The original building stood on a pillar of the former Judith Bridge which had been destroyed by flood.

The house was built by Jan Fux; he sold ostrich plumes which were all the vogue at that time. In 1606, he invited Daniel Alexius from Kvetná to paint a bombastic advertisement with symbols of all services he offered to promote his business; the painting was all over the facade. Jan Fux was a feather merchant alias "federschmucker", he decorated women´s hats or horse trappings with precious bird feathers, made fans and other decorations which he, being a fashion designer, designed himself.

In 1648, the house was damaged by the Swedes when they were besieging Prague. Cyril Geer, a Prague architect, built up a Baroque top floor during the subsequent reconstruction in 1657. The timber ceiling decorated with grapevine motives, found on the ground floor, comes from that period as well; it was discovered in the 1970s. In 1714, Deodat Ramajan, an Armenian, opened the first coffee house in Bohemia; he sold coffee imported by Deodastus Damascenus, a Greek. In 1972 – 1976 the coloured facade was repaired, the house was reconstructed and shaped into a hotel.

The house had a lot of owners, the purpose was always the same, though – to be a hospitable place for those who visited it. The last private owner before nationalization was Josef Dundr, who bought the house in 1922, improved the reastaurant that had been built up and repaired the house properly. State ownership did not do good to the building, though, it was in such a condition that there was threat of collapse. In the 1970s, action was taken to repair the house completely in the hotel.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí I.'

=========================================================

Dum byl vystaven v r. 1597, i když zde snad už ve stredoveku stávala hospoda, kterou mel párkrát navštívit sám Karel IV., když sledoval stavbu kamenného mostu. Puvodní budova stála na pilíri drívejšího Juditina mostu, který byl znicen povodní.

Dum postavil Jan Fux, obchodník s pštrosími pery, tehdy módní novinkou, který si nechal r. 1606 vymalovat prucelí v celé šíri bombastickou reklamou své živnosti se symboly svých nabízených služeb od malíre Daniela Alexiuse z Kvetné. Jan Fux byl pernar, neboli "fedršmukr", zdobil dámské klobouky ci konské postroje vzácnými ptacími pery, vyrábel z nich vejíre a jiné ozdoby, které jako módní návrhár sám navrhoval.

V r. 1648 dum poškodili pri obléhání Prahy Švédové a pri následné oprave pak bylo r. 1657 pristaveno pražským stavitelem Cyrilem Geerem barokní horní patro. Z té doby je také v prízemí malovaný trámový strop zdobený motivy vinné révy, objevené pri stavebních úpravách v 70. letech 20. stol. V r. 1714 zde otevrel první kavárnu Cechách Armén Deodat Ramajan, který prodával kávu dovezenou rekem Deodastusem Damascenusem. V l. 1972 - 76 byla barevná fasáda opravena, dum rekonstruován a upraven na hotel.

Dum mnohokrát zmenil vlastníka, vždy se však zachoval svuj zámer - být pohostinným místem pro toho, kdo ho navštíví. Posledním soukromým majitelem pred znárodnením byl Josef Dundr, který dum koupil v r. 1922, zvelebil zde zrízenou restauraci a dum rádne opravil. Vlastnictví státu však objektu neprospelo, byl v takovém stavu, že mu hrozilo zrícení. Na poslední chvíli bylo v 70. letech 20. st. pristoupeno k jeho generální oprave, byly k nemu pripojeny dva menší sousední objekty, rozšíreny skladovací prostory ve sklepích a byl prebudován na luxusní hotel a restaurant. Puvodní trámové stropy ze 17. st. s renesancními ornamenty v nekterých místnostech byly zavešeny na ocelové konstrukce a interirér byl vybaven pseudorenesancním nábytkem.

O zdejším domovním znamení se vypráví nekolik legend.První ríká že rozmarilá manželka prvního majitele domu Jana Fuxe vyžadovala neustále nejaké dárky a prála si i živého pštrosa. Manžel jí vyhovel, a vyhovel jí i když chtela druhého pštrosa. Když ale žádala ješte tretího, rozzlobil se a prohlásil, že by tretího pštrosa nejradeji udelal z ní. Den na to paní domu nebyla k nalezení a na dome pribyl tretí pták – pštrosice. Druhá naopak tvrdí, za vlády Karla IV. prenocovala v dome zahranicní delegace, která privezla císari jako dar tri pštrosy a práve z tohoto duvodu dostal dum jako své znamení práve tento znak.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/13/2017