Kostel Nejsvetejší Trojice - Vladislav, Czech Republic
CS: Kostel Nejsvetejší Trojice // EN: Holy Trinity Church
Location: Kraj Vysočina, Czechia

CS:
Kostel Nejsvetejší Trojice ve Vladislavi je sakrální stavbou, jež byla prohlášena za nemovitou kulturní památku. Kostel je farním pro Rímskokatolickou farnost Vladislav.

Nejstarší cástí kostela je románský presbytár zakoncený pulkruhovou apsidou. Na nejranejší období románského slohu (2. pol. 11. století) ukazují valená klenba, prostá rímsa a mohutné zdivo zužující se vzhuru. Chrámová lod je z doby baroka, avšak vchod z podkruchtí je gotický, takže i v gotické dobe kostel zaznamenal stavební úpravy. V této dobe byla pripojena i vež, protože schody, které na ni vedou, mají gotický vchod. Mela však jen kamennou dolní cást, horní cást – zvonice – byla zrejme drevená. V dobe renesancní se nahrazovaly drevené zvonice kamennými vežemi. Veže typu vladislavské mají puvod v 2. pol. 16. století. Jejich vzorem je krásná renesancní vež na moravskokrumlovském zámku. V této oblasti je takových veží (ale zjednodušených) více. Napr. Jamolice, Dolní Dubnany a také Valec, která je blízkým sousedem Vladislavi.

Za tricetileté války zustal kostel ve Vladislavi ve velice špatném stavu. Opravy se dockal roku 1680, a to ve slohu barokním. Zrejmé jsou i pozustatky baroka: klenba nad chrámovou lodí s ctyrmi kopulovitými klenebními poli. Dále byla zmenena gotická okna v dnešní tvar, bylo zmeneno románské okno za oltárem a také okno v knežišti. Kostel byl prifaren ke kostelu sv. Martina z Tours v Trebíci.

Nová farnost vznikla teprve v roku 1727 a fara byla obnovena v roku 1859. Proto bylo vybavení kostela nehodnotné a laciné. Byly však i nejaké výjimky:

Zvony. Vetší zvon ulil mistr Ondrej Hirschermaier roku 1635. Menší zvon byl ulit roku 1699 a je na nem obraz Panny Marie a sv. Vojtecha. Má na sobe nápis: „Od moru, hladu, války a ohne vysvobod nás Panne“.
Další vzácnosti kostela je mešní kalich. Podle písemných záznamu pochází z 18. století a patril opatu z Göttweigu v Rakousku. Kalich je gotický, avšak puvod muže mít už v 15. století. Trebaže zahrnuje oba slohy gotický a barokní, poutá svojí starobylostí a umeleckou ušlechtilostí.
Poslední pametihodností kostela je 6 medených svícnu, pocházejících z prelomu 18. a 19. století.

EN:
Holy Trinity Church in Vladislav is a sacred building, which was declared a cultural monument. The church is the parish church for the Roman Catholic parish Vladislav.

The oldest part of the church is Romanesque chancel finished with semicircular apse. At the earliest period Romanesque (2nd half of the 11th century.) Show the barrel vault, simple cornice and massive masonry tapering upward. The cathedral nave is from the Baroque period, but the entrance of podkruchtí Gothic, so even in the Gothic era church saw construction work. At that time also included the tower, because the stairs that lead to it, are the Gothic entrance. She had only a stone bottom, upper part - the belfry - was probably made of wood. In the Renaissance period to replace the wooden bell tower stone towers. Tower type Vladislav originated in the 2nd half. 16th century. Their model is a beautiful Renaissance castle tower in Moravský. In this area, such towers (but simplified) more. E.g. Jamolice, Lower Dubnany and the cylinder which is a close neighbor Vladislav.

During the Thirty Years War, the church remained in Vladislav in very bad condition. Repairs were finally received in 1680, in Baroque style. Obviously there are the remains of Baroque: vault above the nave with four dome vault area. Additionally it changed the Gothic windows in today's shape was changed Romanesque window behind the altar, and also a window in the chancel. He was assigned to a parish church to the Church. Martin of Tours in Trebic.

The new parish was founded only in 1727 and the parish was restored in 1859. It was therefore equip the church worthless and cheap. They were, however, some exceptions:

Bells. The larger bell was cast champion Andrew Hirschermaier year 1635. The smaller bell was cast in 1699 and is a picture of the Virgin Mary and St. Adalbert. He's wearing the inscription: "From plague, famine, war, fire and rescue us Panne".
Another rarity is the church chalice. According to written records from the 18th century and belonged to the Abbot of Gottweig in Austria. Chalice is Gothic, but the origin might have been in the 15th century. Although it includes both styles of Gothic and Baroque, attracted by its antiquity and artistic nobility.
Last landmark church is 6 copper candlesticks, coming from the 18th and 19th centuries.

Source/Zdroj: (visit link)