Anežský klášter - Praha, Czech republic
33U E 458793 N 5549066
Anežský klášter, zvaný na Františku byl založen pravdepodobne roku 1231 Anežkou Premyslovnou / The convent of Saint Agnes was founded in 1231 by Agnes of Bohemia.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

"Klášter Na Františku má žive ve své pameti rok 1233, kdy se zde procházela jeho zakladatelka Anežka Premyslovna a Král Václav I. Vznikl v místech bývalého špitálu. Anežka Premyslovna, známá spíše jako Svatá Anežka Ceská, byla dcerou Premysla Otakara I. Spolecne se svým bratrem založila tento klášter klarisek, a stala se tím první abatyší. Vzápetí byly do kláštera uvedeny sestry z italské oblasti Assisi.

Obrovský komplex tvorila ženská vetev klarisek, ke které se pozdeji pripojil mužský konvent menších bratrí. A co bychom v areálu nalezly: Nepochybnou dominantou je klášterní kostel svatého Františka, posléze klášter minoritu, dále je komplex tvoren velkým klášterním krídlem, klášterní kuchyní, lodí ženského kostela. V neposlední rade musíme zmínit další klenot mezi klenoty, kterým je kaple sv. Marí Magdalény, dále pak kostel sv. Salvátora, kaple sv. Barbory ci dum abatyše."

source: (visit link)

"The St Agnes Convent is one of the most important Gothic buildings in Prague. It was founded around 1230 AD by the Premyslid princess St Agnes of Bohemia along with her brother King Wenceslas I. The guided tour traces the history of the individual parts of the uniquely preserved medieval monastery. All major areas are accessible for viewing, including the Oratory of St Agnes, the Shrine of the Saviour, and the Church of St Francis, where the remains of King Wenceslas I are buried."

Full name of the abbey/monastery/convent: Anežský klášter

Klášterská 779/1