No. 968, Zamek Bezdruzice, CZ
Bezdružice Chateau
Location: Plzeňský kraj, Czechia

EN
Bezdružice Chateau towers above the town on a rocky outcrop, as a prominent feature of the square and a landmark of the broad surroundings. The history of the chateau can be traced back to the 13th century; however, it changed hands several times during its history and in the 17th century it was plundered along with the entire town and burned down by the Swedish army, left to dilapidate slowly, until the Löwenstein family bought it in 1712 and started a Baroque conversion. In the era of the Austro-Hungarian Empire, Bezdružice was a seat of the court of justice and the entire chateau therefore served as an office of the court and a prison. After World War II, it housed a corporate sanatorium and a holiday resort of the CKD corporation and the chateau fell into disrepair.

CZ
Bezdružický zámek je dominantou nejen mestecka, ale i celého okolí. Stojí na míste hradu vybudovaného na návrší nad bezdružickým námestím už zacátkem 13. století. Vystaven byl v gotickém slohu, ale z této podoby se na zámku skoro nic nedochovalo. V roce 1909 byl na posledních zbytcích hradu vystaven vodojem. Dodnes se zachovalo pouze nádvorí sevrené dvema krídly gotických staveb ze 14.-15. století a skalkou, na které stálo jádro nejstaršího hradu. Za Kolovratu a Elpogaru prošel objekt renesancní prestavbou. Renesancní sídlo, obklopené parkánem a prístupné bránou pres príkop s padacím mostem, bylo pozdeji vypáleno Švédy. Pri prestavbách pred rokem 1711 byl starý goticko-renesancní objekt zcásti zdemolován a využit pri dalších prestavbách.

Zásadní prestavbu provedli Löwensteinové v letech 1722-1776. Tato prestavba dala zámku dnešní podobu. Objekty ruzného stárí byly upraveny tak, že se pri pohledu z námestí jeví jako pravidelne usporádaný barokní celek. Od roku 1868 dali majitelé zámek k dispozici rakousko-uherským úradum. Z vetšiny místností byly kanceláre, cást zámku sloužila pro úcely soudu a dokonce i jako vezení.

Po roce 1952 byl zámek upraven na rekreacní zarízení. V letech 1999-2015 byla uskutecnena rozsáhlá rekonstrukce objektu.
Opening Times:

Rating: