Zofie Spitzova - Tisnov, Czech Republic
Komenského námestí, Tišnov
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Dlažební kostka o velikosti 10 x 10 cm s údaji o obeti vyrytými do mosazné tabulky; Každý kámen je pevne vsazen do okolního povrchu tak, aby nevycníval.

...stávalo v dotaznících vyplnovanými Židy za první republiky. Byli asimilovaní, chteli splynout s ceskými obyvateli.

Dum rodiny Spitzovy na Dolním, dnes Komenského námestíNa Dolním námestí, jak se dríve jmenovalo dnešní Komenského námestí, stával pres celou ulicní frontu celem k dnešnímu Mariánskému sloupu dum a obchod Sofie Spitzové, jedné z nemnoha židovských obyvatel tehdejšího Tišnova. Její dum dnes neexistuje, musel ustoupit megalomanským plánum socialistických plánovacu. V roce 1896 bylo Sofii Spitzové 29 let, kdy spatrila svetlo sveta kniha Židovský stát. Sem do Tišnova asi ani nedoputovaly myšlenky sionismu. Možná tišnovští Židé ani nezaznamenali kongresy Svetové sionistické organizace, z nichž tri se v létech 1921, 1923 a 1933 konaly dokonce v Ceskoslovensku.

Co je sionismus?

Uprostred 19. století novinár Theodor Herzl opouští své predstavy, že jedine dusledná asimilace Židu v Evrope a jejich postupná konverze na krestanskou víru zamezí dalším útokum na židovské obyvatele a utlumí po staletí trvající nenávist k izraelskému národu. Tvárí v tvár Dreyfusove afére a hlavne po doprovázející hysterické antisemitské kampani Herzl pochopil, že jediná cesta, jak se úcinne bránit dalším spontánním útokum na Židy je založení samostatného židovského státu.

PTheodor Herzlul roku po Dreyfusove afére v roce 1896 píše „bibli sionismu“– Židovský stát (Der Judenstaat):

Jsme národ, jeden národ. Všude jsme meli uprímnou snahu zaclenit se do národních komunit, které nás obklopovaly, a udržet si pouze víru otcu. To nám však není dovoleno. Marne usilujeme úspechy v umení a vede dosáhnout vetší slávu pro naše vlasti a prispet k jejich bohatství úcastí na obchodu. Je námi opovrhováno jako nejakými vetrelci. Kdyby nás jen nechali na pokoji... nezdá se mi však, že to mají v úmyslu…

Jak prorocká byla tato slova se ukázalo o necelých 30 let pozdeji s nástupem nemeckého nacismu. Tišnovští Židé, pocházející vetšinou z Lomnice, byli pred druhou svetovou válkou také asimilováni. V Tišnove se nenacházela synagoga, není známo, že by se dodržovaly židovské zvyky, držel šabat a pod. Ale nakonec žádní Židé, ani ti asimilovaní, nebyli uchráneni pred norimberskými zákony.

K sionistickým nadejím se pred deportacemi do koncentracních táboru upínali i mnozí Židé. Verili, že transporty na východ znamenají jen krátkodobou zastávku nekde na Ukrajine, kde se naucí zemedelským dovednostem, aby mohli pozdeji v Palestine obdelávat vlastní pudu. Tuto víru podeprela i existence Vystehovaleckého fondu pro Cechy a Moravu, jako pobocky Ústredny pro židovské vystehovalectví (Zentralstelle für jüdische Auswanderung), která první pokus o vystehování Židu zorganizovala již 18. ríjna 1939.

Paní Pavlíková (r. nar. 1919), absolventka Tišnovského gymnázia, studovala v dobe obsazování Ceské republiky nemeckou armádou Obchodní akademii v Brne.

„Moje spolužacka Cuhlová si v breznu, tesne pred príjezdem nemecké armády do Brna, vzala židovského chlapce Ericha, príjmení si už nepamatuji, jeho rodina snad mela obchod se drívím na Starém Brne. Pamatuji si, jak nám vyprávela, že prý Židovská obec organizuje odjezd do Palestiny. Meli mít s sebou jen lehké oblecení, prý je tam teplo. My jsme s nimi ješte vtipkovali, že apon uvidí, kde se narodil Pán Ježíš. Nakupovali i zemedelské náciní k obdelávání pudy. K žádnému organizovanému odjezdu do Palestiny však nakonec nedošlo..."

K této zoufale falešné predstave se pravdepodobne upínali i nekterí tišnovští Židé.

Židovský památník - Terezín„Na ulici Dvoráckove jsme si vždycky hrávali s ostatními detmi. Byli mezi nimi i sestry Pollakovy. Už znaly termín odjezdu na sberné místo do Brna a chlubily se pred námi ostatními detmi, že jedou nekam, jak ríkaly - na lepší...“ , vzpomíná Petr Fruhwirt, který se svými rodici a sestrou bydlel vedle domu Alfreda Pollaka.

„Emilie Spitzová tu mela obchod. Témer všichni Židé v Tišnove byli obchodníci. V tomto obchode se prodávalo všechno možné, i nejaká ta semínka a osivo. To ostatní Židé pred odvlecením hromadne skupovali, v domnení, že se jim semínka jednou budou hodit pri obdelávání pudy, snad v té Palestine…“, ukazuje do prázdného prostoru, kde stával dum rodiny Spitzu, pametník Oldrich Zelinka (r. 1921).

Neví se, jestli Sofie Spitzová prodala své zásoby semen. V dubnu 1942 odjíždí spolu s ostatními ve svých 78 letech do Terezína. Buh ví,Úmrtní list Sofie Spitzové vystavený v Terezíne jestli ve svém veku ješte sdílela nejaké nadeje o novém domove v Palestine. Každopádne krutého vystrízlivení ze snu o zemi svých predku, jaké zažívali ostatní Židé po vystoupení z vagonu na rampe koncentracního tábora, se již nedožila. Zemrela pouhých sedm dní po svém príjezdu do Terezína na spolecném pokoji c. 43.

Sen Theodora Herzla se nakonec splnil. Samostatný židovský stát Izrael byl v roce 1948 založen.

„Preji si být pohrben v hrobce vedle svého otce a ležet tam, dokud mé ostatky neprenese židovský národ do Palestiny," napsal Herzl do své záveti. V roce 1949 se jeho prání splnilo. Místu, kde je pochován, se ríká Herzlova hora.

Telo mrtvé Sofie Spitzové z Tišnova je pohrbeno nekde v Bohušovické kotline jižne od Terezína, ze které vznikl pozdeji Židovský hrbitov. Spolu s ní je tu pohrbeno dalších asi 10.000 lidí.

EN:
Cobblestone size 10 x 10 cm with data on victims engraved in brass table; Each stone is firmly set into the surrounding surface so as to protrude.

... Became the questionnaires filled by Jews during the First Republic. They were assimilated, they wanted to merge with Czech inhabitants.
Spitz family house on the Lower, Lower námestíNa today Comenius Square, as previously called today Comenius Square, stood across the street front facing today's Marian pillar house and shop Sofia Spitz, one of the few Jewish residents of the former Tišnova. Her house does not exist today had to withdraw megalomaniacal plans socialist planners. In 1896 Sofia Spitz was 29 years old when she saw the light of day book The Jewish State. Type in Tišnova probably not nedoputovaly ideas of Zionism. Maybe tišnovští Jews did not even notice congress of the World Zionist Organization, of which three in 1921, 1923 and 1933 took place even in Czechoslovakia.
What is Zionism?
In mid-19th century journalist Theodor Herzl he abandons his idea that only a thorough assimilation of Jews in Europe and their gradual conversion to the Christian faith will prevent further attacks on Jewish people and stifle the centuries of hatred for the nation of Israel. Faced with the Dreyfus Affair, and especially after accompanying hysterical anti-Semitic campaign Herzl understood that the only way to effectively prevent further spontaneous attacks on Jews and the establishment of an independent Jewish state.
PTheodor Herzlul year after the Dreyfus Affair, in 1896 writes "bible of Zionism" - The Jewish State (Der Judenstaat)
We are a nation, one nation. Everywhere we had a sincere desire to integrate into local communities that surround us, and retain only the faith of the fathers. This will however not allowed. Vainly striving achievements in art and science to achieve greater glory to our motherland and contribute to the wealth of participation in trade. It is despised by us as some intruders. If we just leave them alone ... I do not seem to me, however, that they intend to ...
How prophetic were these words turned out to just under 30 years later, with the rise of German Nazism. Tišnovští Jews, mostly from Lomnice were before World War II also assimilated. In Tišnove are not located at the synagogue, not known to be respected Jewish customs, he kept the Sabbath and under. But in the end no Jews, even those assimilated, they were protected from Nuremberg laws.
The Zionist hopes before deportation to concentration camps clinging too many Jews. They believed that the transports to the East mean only a short stop somewhere in the Ukraine, where they will learn farming skills so that they can later in Palestine cultivate their own land. This belief underpinned by the existence Vystehovaleckého Fund for Bohemia and Moravia, as a branch of the Centre for Jewish Emigration (Zentralstelle für jüdische Auswanderung) that the first attempt to evict Jews was organized by 18 October of 1939.
Mrs. Pavlíková (r. B. 1919), Tišnov graduated from grammar school, she studied at the time of the occupation of the Czech Republic by the German army Business Academy in Brno.
"My classmate Cuhlová in March just before the arrival of the German army in Brno, married a Jewish boy Erich last name I do not remember, his family was supposed to store the timber in Old Brno. I remember she told us that supposedly Jewish community organizes a trip to Palestine. They have with them only light clothing, he said it was warm. We even joked with them that Aponte sees the birthplace of Jesus. Buying and agricultural implements to till the soil. There was no organized departure to Palestine but it did not happen ... "
This delusion is desperately clinging probably even some tišnovští Jews.
Jewish Memorial - Terezin "on the street Dvorácek We always used to play with other children. Among them were sisters Polláková. She knew the dates of departure to a collection point in Brno and boasted before us other kids that are going somewhere, he said - better ... "recalls Peter Fruhwirt, who with his parents and sister lived next to the house of Alfred Pollak.
"Emilie Spitzová have had trade. Almost all Jews were merchants in Tišnove. The store sold everything, even the seeds and some seeds. It dragged before the rest of the Jews bought up en masse, in the belief that they will throw the seeds once in the land, perhaps in the Palestine ... "shows in empty space where once stood a house families Spitz, survivor Oldrich Zelinka (r. 1921).
It is not known whether Sofia Spitzová sold their seed stock. In April 1942 he departs along with others in his 78 years in Theresienstadt. God knows death certificate issued by Sophie Spitz in Terezin whether at his age still shared some hope of a new home in Palestine. Anyway cruel sobering up from a dream about the land of their ancestors, experiencing what other Jews after the performance of the cars on the ramp concentration camp, is already no longer alive. She died just seven days after arriving in Terezin in the common room no. 43.
Theodor Herzl's dream was finally fulfilled. Separate Jewish state of Israel was founded in 1948.
"I wish to be buried in a tomb next to his father and lie there until my transfer the remains of the Jewish people in Palestine," Herzl wrote in his will. In 1949, his wish came true. The place where he is buried is called Mount Herzl.
Sofia Spitz dead body of Tišnova is buried somewhere in Bohušovická Basin south of Terezin, from which arose later Jewish cemetery. Along with it, there is more buried about 10,000 people.

Source/Zdroj: (visit link)
Deported to: