Kotnov - Tábor (South Bohemia)
33U E 475028 N 5473223
Former Gothic royal castle Kotnov, founded by Czech king Premysl Ottokar II in the second half of the 13th century, is one of many historic landmarks of district town Tábor.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Architectural complex of Kotnov castle, marking the oldest urban site in Tábor, was founded in the 13th century. It was destroyed by fire in 1532 and in the 17th century the ruins were transformed into a brewery. The remnant 15th-century Kotnov Tower, one of four battery towers, can be climbed from the adjoining Bechyne Gate for a spectacular view of the town and the pictoresque Lužnice River valley.

Kotnov (též Hradište) je hrad prestavený na pivovar ve meste Tábor. Nachází se na výbežku ostrožny v jihozápadní cásti historického jádra mesta v nadmorské výšce 430 m. Nejlépe dochovanou cástí hradu je okrouhlá bateriová vež. Od roku 1958 je areál hradu s pivovarem chránen jako kulturní památka CR a od roku 1962 spolu s Bechynskou bránou jako národní kulturní památka CR. Název Kotnov podle rytíre Kotena, poprvé použil Václav Hájek z Libocan.

Hrad založil král Premysl Otakar II. na ochranu mesta Hradište jako mestský hrad, který však stál mimo plochu vlastního mesta. První písemná zmínka však pochází až z roku 1370, kdy mesto již neexistovalo a místo patrilo pánum z Ústí. Po založení mesta Tábora byl zapojen do jeho hradebního systému a ve tricátých letech 15. století bylo vylepšeno jeho opevnení. Po požáru v roce 1532 zacal být využíván k hospodárským úcelum pivovaru, pro jehož potreby byla postupne zbourána rada hradních staveb. [wiki]