Mlyn Danemark / Danemark Mill, Policany, CZ
33U E 518098 N 5530674
CS: Stary cesky mlyn, opraveny, chranena pamatka. EN: A repaired old czech watter mill, is protected.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Mlýn v údolí reky Vrchlice pod Policany je prototypem starého ceského mlýna. Název Dänemark (psáno též Denemark nebo Denemarkský mlýn, lidove též Delemark) vznikl podle stejnojmenné štoly, v níž ve stredoveku pracovali Dánové a která se nachází proti mlýnské zahrade. Datum založení mlýna není známé, písemne poprvé uváden r. 1491, když jej Mírek ze Solopisk a z Pecek a Mikeš z Trebešic prodali Pavlovi ze Zbraslavic. Od neho r. 1493 mlýn koupil mlynár Štepán a utržené peníze mely dostat deti po zemrelém Pavlovi. Již v r. 1494 na Dänemarku hospodaril Mírkuv syn Hynek, od r. 1495 se zde strídali Trebešictí a r. 1504 opet Mírek z Pecek. R. 1682 odkázala mlynárka Anna Vachková (recená Denemarská) mlýn Dänemark Sedleckému klášteru, ale její odkaz nebyl kutnohorskými radními povolen, protože mlýn byl šosovní a záduší poplatný (odvádel dávky mestu a kostelu). Pozdeji mlýn vlastnil Karel Tepfer (Töpfer), který si r. 1697 vymohl povolení užívat mostek pres potok Pách. Pri mlýne se v té dobe cepovalo i pivo, proti cemuž se bourili správci kutnohorských dolu a hutí. Od Tepferovy vdovy mlýn koupil r. 1715 Jan Kuchynka, kterému bylo povoleno šenkovat pivo, ale výhradne obecní z Lorce. V r. 1717 získal mlýn Jirí Krása s manželkou. V polovine 18. stol. byl mlýn barokne prestaven a mel tehdy ctyri kola na svrchní vodu. Mlelo se v nem až do r. 1936. Ve druhé polovine 20. stol. zde žila rodina Kremlova, po vetšinu doby tohoto století až do r. 1970 rodina Tešitelova (z té doby název Tešiteluv mlýn). Mlýn sloužil rekreacním úcelum. - V 70. l. 20. stol. se ve mlýne scházeli význacní umelci (napr. Jan Werich) a hrálo se zde tzv. bytové divadlo se zakázanými dramaty. V r. 1997 byl opraven náhon na vodní kolo a hnací soustava vcetne kola. - Od r. 1964 je mlýn chránenou památkou.

Current Status: Still In Use