Hromova hora - Milesovka / Thunder Mountain
33U E 424292 N 5600904
CS: Nejvyssi hora regionu Ceskeho stredohori. EN: The highest peak of the Czech Central Mountains region.
Location: Ústecký kraj, Czechia

Nejvyšší hora Ceského stredohorí (836,6 m) s úchvatným výhledem do krajiny. Na vrcholu se nachází meteorologická observator s rozhlednou. Milešovka je po právu nazývána královnou Ceského stredohorí. Vdecí za to nejen své nadmorské výšce, ale též krásnému, kuželovitému tvaru, který se vznešene tycí nad ostatními vrcholy. S prumernou rychlostí vetru 8,5 m/s (= 30,5 km/hod) je vrchol hory nejvetrnejším místem Ceské republiky, bezvetrí zde bývá v prumeru jen 8 dní v roce. Ne náhodou její nemecký název zní "Donnersberg" ("Hromová hora"). Práve zde je zaznamenáváno také nejvíce bourí na našem území.

Z geologického hlediska je Milešovka kupou budovanou sodalitickým trachytem. Její svahy, které dosahují sklonu až 30°, pokrývá prirozený lesní porost. Vytrvalé pusobení silných vetru ve vrcholové partii má za následek formování smrkových vetví do tzv. vlajkových a bajonetových tvaru. Bohužel je v soucasnosti tento prírodní úkaz prakticky zcela znicen nepríznivým pusobením imisí. Z biologického hlediska jsou velmi ceneny i bezlesé cásti hory. Jedná se o skalní výchozy, sute a skalní stenu "Výrí skály" pri jihozápadním úpatí. Práve v techto místech se nachází vetšina významných druhu rostlin. V roce 1874 zde byl dokonce objeven velmi vzácný jazýcek jaderský - orchidej, která nebyla na území Cech nikde jinde zaznamenána. Vyskytuje se zde i rada chránených druhu ptactva, hmyzu a mekkýšu.

Clovek navštevoval vrchol hory odpradávna, o cemž svedcí archeologické nálezy keramiky datované od mladší doby kamenné. V této souvislosti lze uvažovat o kultovním významu hory v období praveku. Dení na vrcholu Milešovky znovu ožilo na pocátku 19. století a to s rozvojem turistiky. Roku 1819 sem zavítal slavný nemecký cestovatel a prírodovedec Alexander von Humboldt. Ten byl výhledem natolik nadšen, že ho oznacil za tretí nejkrásnejší na svete a až do roku 1839 se sem pravidelne vracel. V roce 1825 zacal Antonín Weber, hostinský z Milešova, prodávat turistum na vrcholu hory obcerstvení. Pro tyto úcely zde vybudoval z vetví a roští chatu, kterou vybavil mechovými lužky pro prípadné nocležníky. Tato proslulá "mechová chýše" byla záhy nahrazena zdenou stavbou a v roce 1850 zde byla vybudována také kamenná rozhledna. Další významná stavební aktivita se datuje do roku 1903, kdy zde pocala stavba meteorologické observatore s vyhlídkovou veží. Observator, která zde plní svoji funkci dodnes, je zároven nejstarší ceskou horskou meteorologickou stanicí. Prístup na rozhlednu nebyl donedávna vubec možný. Až díky aktivite obecne prospešné spolecnosti "Milešovka" se v roce 1998 podarilo zprístupnit spodní ochoz rozhledny i pro verejnost. Zbývá ješte dodat, že nákladní obsluhu vrcholu zajištuje prumyslová lanovka vybudovaná v severním svahu hory.

EN: The Milesovka mountain (837 m) is the highest point of the whole area. Two centuries ago a much-travelled German natural scientist Alexander von Humboldt considered the view of the top the third best in the world. The times have changed, but there is still a bird's eye view of the landscape. Especially recommended by good visibility. Not suitable for wheelchair, pram or bicycle.

The phonolite cone of Milesovka rises more than 400 m above surrounding landscape. Its German name Donnersberg (Thunder Mountain) is well-founded, because Milesovka really attracts storms and wind; the top of the mountain is the most windy spot in the Czech Republic. No wonder, that a meteorological observatory has been built there. Because of the mountain's shape, the atmospheric conditions at the observatory are close to the free atmosphere. The observatory continually operates since 1905, which makes it the oldest mountain meteorological station in the Czech Republic.

Altitude in Feet: 2746