Autobusove nadrazi - Rousinov, Czech Republic
CS: autobusove nadrazi v Rousínove // EN: bus station in Rousínov
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Autobusové nádraží v Rousínove vidí v soucasné dobe vetšina lidí cestujících vlakem jen na moment. Vlaky v nem totiž témer nezastavují, protože drtivá vetšina lidí využívá autobusy. To by se melo zmenit díky nové zastávce, která bude výrazne blíž centru mesta a bude soucástí chystané vysokorychlostní trati mezi Brnem a Prerovem.
Nádraží vzniklo kousek od námestí na míste, kde stál starší rodinný dum se zahradou. Mesto ho pred tremi lety odkoupilo a nechalo zbourat. Nyní na nem vzniklo osm zastrešených zastávek a menší odbavovací budova.
"Uvnitr budovy je cekárna a sociální zarízení pro cestující. K dispozici by tady meli mít i automaty na teplé nápoje a další obcerstvení," popsala koordinátorka projektu Jitka Coufalová. K nádraží byla vybudována nová komunikace, nechybí ani parkovište pro osobní automobily a stojany na kola.
Rousínovský terminál mohl vzniknout díky zhruba ctyricetimilionové dotaci z Regionálního operacního programu Jihovýchod. Nejvetší merou se na ní podílela Evropská unie, dále stát a dva miliony korun poskytl kraj.

Adresa:
Trávníky 39 A
683 01 Rousínov
Ceská republika

EN:
Bus Station in Rousínov sees at present most people traveling by train only for a moment. Trains they are almost not stop, because the vast majority of people use buses. That should change with the new bus, which will be significantly closer to the city center and will be part of the planned high-speed line between Brno and Prerov.
Station created a short walk from the spot where stood an older house with a garden. City him three years ago bought and left to demolish. Now it was created under the umbrella of eight stops and a small terminal building.
"Inside the building is a waiting room and restrooms for passengers. There would here have vending machines for hot drinks and snacks," explained project coordinator Jitka Coufalová. The station was built a new road, there is also parking for cars and bike racks.
Rousínovský terminal could arise due to some ctyricetimilionové grant from the Regional Operational Programme South-East. Most significantly contributed to the European Union, as well as state and two million crowns provided by the county.

Trávníky 39 A
Czech Republic