Hrad Valdek / Valdek Castle
33U E 420319 N 5514211
CS: Hrad ze 13. století.Drive ve vojenskem prostoru, dnes pristupny. EN: A castle built in 13.century.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Na ochranu svého rozsáhlého panství postavil staropanský rod Buzicu v brdských lesích pocátkem 2. poloviny 13. století hrad Valdek. Roku 1263 se po nem psal Oldrich Zajíc purkrabí Pražského hradu, zakladatel prvního augustiniánského kláštera v Cechách, pojmenovaného pozdeji Svatá Dobrotivá. Hrad Valdek jím byl vystaven podle nemeckého vzoru s okrouhlou masivní veží volne stojící za hradební zdí.

Po Oldrichove smrti roku 1271 získali jeho synové Oldrich ml. Žebrák a Zdislav hrad Valdek. Významnou postavou rodu byl Oldrichuv vnuk Vilém, nejvyšší maršálek a královský podkomorí, ochránce královny Elišky Premyslovny, nazývaný též „Zajíc srdce udatného“. Z jeho šesti synu zdedil Valdek Oldrich, jenž roku 1344 hrad a panství prodal Beškovcum z Beškovic. Po nich se zde v prubehu 15. století vystrídalo nekolik vladyckých rodu. V 16. století vlastnil Valdek rod Pešíku z Komárova, který však nemel dostatecné prostredky na údržbu hradu. Václav Pešík jenž zdedil hrad roku 1586 si postavil novou tvrz a z rozpadajícího se hradu se odstehoval. Navíc mu byl Valdek za úcast ve stavovském povstání zabaven.

Dispozice hradu byla dvojdílná. Pred hradním jádrem se rozkládalo pomerne velké predhradí. Dnešní jádro prošlo velkým vývojem. V první cásti to byl plochostropý patrový sálový palác. Prízemí bylo dodatecne rozdeleno na tri místnosti. V nádvorní stene v prvém patre probíhala chodbicka v síle zdiva na obou koncích zakoncena arkýrovými prevéty. Dále byl v prvním patre umísten mohutný krb. Pred palácem stojí bergriftová vež o prumeru 10 metru. Pod veží se nacházelo první nádvorí s hospodárskými budovami, do kterého se vstupovalo branou v hradbe z predhradí po moste pres hluboký príkop.

Do dnešní doby se nejvíce zachovala bergriftová vež, velké zbytky paláce a hradeb. Prestože se hradní zrícenina nachází ve vojenském újezdu je sem v soucasné dobe o víkendech a svátcích prístup volný.

Accessibility: Full access

Condition: Partly ruined