Kostel Stetí svatého Jana Krtitele (Dolní Chabry)
The Church of the Beheading of St. John the Baptist Romanesque church in Prague-Dolni Chabry.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

"ostel byl postaven ve 3. ctvrtine 12. století a to ze zdiva zborené rotundy. Hlavní cást kostela má pravoúhlý pudorys o rozmerech približne 8×13 metru s osou orientovanou od východu na západ. Východní strana je zakoncena pulkruhovou apsidou. Na severní strane poblíž apsidy priléhá malá ctvercová sakristie o rozmerech asi 5×5 metru. Ze sedlové strechy vycnívá uprostred štíhlá vežicka; apsida je zastrešena oddelene. Hlavní vchod do kostela je malým portálem z jižní strany.

V apside kostela byly v roce 1905 objeveny vzácné románské fresky z pocátku 13. století - Kristus v mandorle, pruvod apoštolu a Mariánský cyklus."

source: (visit link)