Klamovka (Praha)
33U E 455580 N 5546761
Klamovka is rococo mansion and garden located today in Prague's Smíchov district near the border of Košíre.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

"Klamovka je rokoková usedlost a zahrada nacházející se dnes v pražské ctvrti Smíchov poblíž hranice Košír.

Stojí na míste bývalých vinic. Ty zde nechal založit již císar a ceský král Karel IV. v tesné blízkosti nekdejších pražských hradeb. Stávala zde pravdepodobne malá hospodárská usedlost vybavená vinicným lisem. Vinice s usedlostí spadaly pod kartouzský klášter. V prubehu dejin a všelikých válecných událostí i dobových zvratu usedlost ruzne menila své majitele. Z 15. století pak pochází místní název Oslice, to podle jednoho z majitelu usedlosti, jenž prý také vlastnil na Staromestském námestí dum, který se jmenoval "U Oslu". Soucasný název Klamovka pochází od šlechtického rodu hrabat Clam-Gallasu, která tuto nemovitost získala do svého majetku nekdy v polovine 18. století. Clam-Gallasové pak zde postavili jednopatrovou usedlost v barokním slohu. Jednalo se vlastne o vetší vilu ci malý výletní zámecek opatrený mansardovou strechou. Kolem zámecku pak nechali vysázet listnaté stromy tak, aby vznikl anglický park. Ten byl pozdeji doplnen dalšími drobnými romantickými stavbami v areálu parku."

source: (visit link)