No. 2039, Vejprnice - kostel sv. Vojtecha, CZ
Vejprnice - kostel sv. Vojtecha
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Dnes již neexistující gotický kostel je zminován již roku 1355, kdy byly odvádeny desátky z vejprnické farnosti. Roku 1368 je pripomínám první zástavní pán a roku 1377 první farár. Jeho lokalizace je ale otázkou. Nejstarší stavební fázi soucasného kostela lze datovat do 16. století. Starší vejprnický kostel stál, údajne, "v mokrinách" a býval drevený. Pozdeji byl kostel prenesen do míst bývalého ovcína, nynejší nové školy v severní cásti obce. V jeho blízkosti stála fara s myslivnou. Druhý vejprnický kostel prý vyhorel.

Prítomnost zminovaných kostelu však na tradovaných místech nebyla prokázána. V roce 1722 byla zahájena stavba soucasného barokního kostela. Základní kámen byl položen 30. dubna 1722. Hrubá stavba pohltila zachovalou cást renesancního objektu (snad tvrze), což dokládá vrtbovský znak s letopoctem 1723 umístený nad vchodem do kostela. Dokoncená stavba byla benediktována v roce 1726 metropolitním kanovníkem Karlem Dominikem Recickým, který býval ve Vejprnicích farárem. Kostelní lod byla místo klenby puvodne vybavena rovným rákosovým stropem, ten však musel být roku 1779 snesen nebot hrozil zrícením. Poté byl nahrazen klenbou. Kostel zasvecený sv. Vojtechu je jednolodní kostel. Lod kostela je založena na obdélném pudorysu, z jehož unie vystupují na severní a jižní strane melká široká ramena pouze naznacené prícné lodi.

Rating: