Luzany u Prestic - West Bohemia, Czech Republic
Luzany u Prestic Chateau
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Original Renaissance chateau from the second half of the 16th century converted and expanded in 1886-1887 in the pseudo-Renaissance spirit. The designer of the chateau’s new style was its then-owner – the renowned architect Josef Hlávka, a native of nearby Príchovice. He was also the father of the Czech Academy of Sciences and Arts, the seat of which was right in Lužany.

=========================================================

V roce 1245 na míste dnešního zámku stála drevená tvrz. Roku 1583 vystavel zámek Markvart z Príchovic. Ten byl v roce 1753 prestavena v jednopatrový renesancní zámek, který byl pocátkem 19. století barokne prestaven.
Panství i se zámkem roku 1886 zakoupil preštický rodák, architekt, stavitel a mecenáš Josef Hlávka, který ho podle vlastních plánu prestavel.
Dnes je zámek a jeho areál široké verejnosti prístupný jen výjimecne, a to po dohode s predstaviteli nadace. Jinak slouží predstavitelum vedy a kultury, vybraným studentum vysokých škol, vedení vysokých škol, fakult a pracovišt akademie ved.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact