Public Observatory - Prostejov, Czech Republic
Public Observatory - Prostejov.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

The observatory built in 1955 - 1962 pursues mainly popularization activities and employs several telescopes.

=========================================================

Hvezdárna ve zdejším parku slouží od roku 1961, její cinnost doplnuje i od roku 1973 meteorologická stanice. V jejích prostorách pod kopulí jsou dnes ctyri dalekohledy. Hvezdárna nabízí akce pro verejnost jako nocní pozorování oblohy, pozorování slunce a prednášky.

Astronomická cinnost se datuje od roku 1948, kdy byla na školní budove na Husove námestí zrízena astronomická pozorovatelna. Návštevy byly tehdy tak masivní, že v roce 1955 zapocala výstavba nové hvezdárny.

Od roku 1973 se na hvezdárne merí, archivují a vyhodnocují základní meteorologické hodnoty: teplota, tlak, vlhkost, slunecní svit a deštové srážky.
Observatory Purpose: Research

Optical / Infrared Telescopes?: Yes