Solar System - Valašské Mezirící, Czech Republic
The Solar system model in the garden of Valašské Mezirící Observatory.
Location: Zlínský kraj, Czechia

EN
The Observatory in Valašské Mezirící has continued in the activities of the original Antonín Ballner’s little observatory. The main building of the observatory was open to the public in 1955. The architectural design was the work of the academical Architect Zdenek Plesník. In 1964 another building was built - the technical establishment. The conservatory has been gradually equipped with new appliances and technology, it has been extending its offer of activities for the public, and it has become involved in expert observation programmes.

CZ
Moderní dílo architekta Zdenka Plesníka bylo pro verejnost otevreno roku 1955. Hvezdárna je považována za jednu z nejelegantnejších hvezdáren ve strední Evrope.

Hvezdárna je prístupná pro verejnost každý pracovní den. Za príznivého pocasí je možno pozorovat zajímavé objekty, jako je napríklad Mesíc, planety, hvezdy, dvojhvezdy, mlhoviny, hvezdokupy apod. Hvezdárna porádá behem roku pravidelné prednášky pro verejnost, víkendové semináre, organizuje astronomické kroužky, letní tábor pro mládež, doplnkovou výuku pro školy a další akce. Od roku 1957 se v areálu hvezdárny nachází meteorologická stanice Ceského hydrometeorologického ústavu.

V areálu hvezdárny stojí za videní také drevená hvezdárna postavená roku 1929 Antonínem Ballnerem a jeho práteli z astronomického kroužku, jež se radí k nejstarším na severní Morave a Slezsku.
Vsetínská
Valašské Meziří, Czech Republic

To-Scale by Size: yes

Is the model an Orrery?: no

Hours:
Měsíce v roce Otevírací doba I, XI, XII: 18:00 až 19:30 II, III, X: 19:00 až 20:30 IV, V: 20:30 až 22:00 VI, VII, VIII: 21:00 až 22:30 IX: 20:00 až 21:30

Admission Fee: 0.00 (listed in local currency)