Church of Advancement of St. Cross - Hustopece nad Becvou, Czech Republic
Church of Advancement of St. Cross - Hustopece nad Becvou.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Renaissance church is surrounded by a wall with 14 statues of religious figures.

=========================================================

Renesancní kostel Povýšení sv. Kríže je obklopen zdí se 14 vzácnými barokními sochami, které predstavují svetce.

Vysoký jednolodní chrám pochází z let 1597-1611. Okna jsou vyzdobena barevnými malbami na skle. Nejvzácnejším umeleckým dílem, spolu s barokními sochami, je drevená kazatelna z poloviny 18. století.

Katolický kostel v Hustopecích nad Becvou existoval již pred rokem 1397. V roce 1500 koupili zdejší panství Žerotínové a dali puvodní katolický kostel prestavet v protestantskou modlitebnu. Prestavba byla dokoncena roku 1611. V následujících letech byly provedeny renesancní a barokní úpravy.

Hlavní vchod do kostela je zdoben unikátním renesancne-barokním portálem, který nechal vystavet Jan Podstatský, majitel panství v letech 1736-1758. Jan Podstatský dal v roce 1752 rovnež postavit okolo kostela hrbitovní zed se ctrnácti výklenky pro krížovou cestu. Samotná zed se pyšní ctrnácti krásnými barokními sochami svetcu. Pri patách všech soch jsou umísteny rodové erby bývalých majitelu panství.
Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship