Labyrinth - de Borkeld - Markelo - the Netherlands
32U E 327994 N 5793676
Labyrinth made of locally found field boulders and sand at nature reserve "de Borkeld". Made to an original found at Chartres cathedrale in France.
Location: Overijssel, Netherlands

bron: "Maarkelsnieuws.nl" 27 april 2013 13:47

Vanaf morgen kunnen belangstellenden gebruik maken van het labyrint op de Borkeld. Het is in de afgelopen 2 weken gebouwd door vele vrijwilligers en gemaakt van zand en veldkeien uit de omgeving. Aan de realisatie ging een traject van 2 jaar van overleggen met instanties, verkrijgen van vergunningen en financiering vooraf. Maar het eindresultaat mag er zijn. Een plek van mystieke, spirituele schoonheid; een plek om te ontstressen en te mediteren. Het Markelose labyrint is gebouwd volgens het patroon van het beroemde voorbeeld in de kathedraal van Chartres uit plm. 1200 en heeft een diameter van plm. 15 meter, bestaat uit 12 concentrische ringen van duizenden stenen en is gebouwd van duurzame materialen: zand ( 40 ton) en zwerfkeien ( 10 ton), alles in de omgeving gevonden.
Het labyrint is een voorbeeld van gebruikskunst, Land Art in dit geval, en voor iedereen altijd toegankelijk. Het is gelegen op de Borkeld, het oeroude natuurgebied in de Hof van Twente, vlak bij 5000 jaar oude grafheuvels. Volgens de makers is het doel/werking: een verbijzondering van de omgeving; een mogelijkheid om te mediteren, te leren over je leven, te ontstressen, te genieten en nieuwe energie op te doen. Het kan ons helpen de juiste weg te vinden naar ons levensdoel. En de mogelijkheden die de natuur ons biedt beter te benutten. De nieuwe Markelose toeristische trekpleister op de Borkeld kwam tot stand dankzij de medewerking van Staatsbosbeheer, gemeente Hof van Twente, Rabobank West Twente en diverse vrijwilligers.
Maze Type: Labyrinth

Directions: 1